XXI Congrés de l’ACE: Viticultura d’Alçada

Cellers – Pallars Jussà, abril de 2010

Els dies 16 i 17 d’abril va tenir lloc el XXI Congrés Anual de l’ACE a Cellers, al Pallars Jussà

L’Associació Catalana d’Enòlegs ha aconseguit en un mateix any celebrar el 25è aniversari del seu naixement i el XXI Congrés en un entorn geogràfic d’una bellesa immillorable: vinyes d’alçada envoltades d’embassaments. Així, la jornada científica va tenir lloc vora l’embassament de Terradets, a 12 km de Tremp, la capital del Pallars Jussà.

Un congrés d’alçada

L’obertura de la jornada va ser a càrrec d’Oriol Guevara, director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), i de Josep A. Llaquet, president de l’ACE, els quals van donar pas a les exposicions dels ponents. La jornada tècnica, dedicada a la viticultura d’alçada, va estar plantejada com la viticultura “heroica” i es va fer ressò de la necessitat de lligar aquestes vinyes amb l’entorn geogràfic i cultural: condicions geogràfiques, climàtiques i de sòl molt especials, que comporten uns costos molt més elevats del conreu de les vinyes. Un dels objectius de la viticultura d’alçada al nostre territori és l’adaptació al canvi climàtic, l’estudi del seu comportament enfront les condicions orogràfiques i de cicles vegetatius més breus. La seva ubicació està en llocs en els quals cal salvaguardar el medi ambient, evitar l’abandó de les terres, tant de conreus com de població i contribuir al desenvolupament sostenible del territori.

Tasts

Un cop finalitzades les conferències tècniques van tenir lloc dos sessions de tast. En la sessió de tast del matí, es presentaren els vins següents:

  • Vi blanc del 2009, de DO Abona (Tenerife), Listán Blanco conreat a 600 m d’alçada, de 10,5 % vol.
  • Vi blanc del 2008, de DO Ribera Sacra (Galícia), Godello conreat a uns 450 m d’alçada amb una pendent del 45%, tres mesos de criança sobre mares fines, de 12,5 % vol.
  • Vi blanc del 2008, de les Valls Calchaquíes (Salta, Argentina), Torrontés conreat a 1700 m d’alçada, de 13 % vol.
  • Vi negre del 2009, genèric de la Tierra de Cangas (Astúries), Carrasquín, Mencía, Verdejo Negro i Albarín Tinto, de 12,5 % vol.
  • Vi negre del 2009, DO Ribera Sacra (Galícia), Mencía
  • Vi negre del 2005, de les Valls Calchaquíes (Salta, Argentina), Malbec, reserva criat en fusta (12 mesos) i en ampolla (2 anys), de 14,4 % vol.

Taula rodona, tasts i debat

Abans d’iniciar-se el tast de la tarda es va realitzar una taula rodona moderada pel tècnic de la secció de viticultura de l’INCAVI, Lluís Giralt amb la participació de: Pau Moragas de Slow Food de Terres de Lleida, entitat que cerca la salvaguarda de la biodiversitat agrària i va fer èmfasi en dos varietats, la Conqués i la Trobat; Marc Sans del Consell Comarcal del Pallars Sobirà va comentar que al Pallars el 99 % viu de la ramaderia i que la complementació amb vinyes d’alçada donaria més valor a la comarca. El mateix Marc Sans i tres enòlegs participaren en el debat: Raül Bobet, de Castell d’Encús (Talarn), Enric Vila, de Cellers Vila Corona (Vilamitjana) i Ferran Gironés, del Celler Casa Beal (Andorra).

A la sessió de tast de la tarda es presentaren els vins següents:

  • Vi blanc del 2008, DO Costers del Segre, Sauvignon Blanc i Riesling, de 12,9 % vol., 7,2 d’acidesa i pH 3,05-3,10, criança en bóta de roure francès
  • Vi blanc del 2009, DO Costers del Segre, Riesling, 40 dies de fermentació a 30 ºC, de 13,5 % vol. i 7 d’acidesa, criança en bótes de roure americà
  • Vi blanc del 2009, d’Andorra, Gewürztraminer, de 12,1 % vol., fermentació a 12-14 ºC., en rama
  • Vi negre jove, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, de 13,5 % vol. pH 3,5 i maceració en fred
  • Per concloure la jornada, Oriol Guevara va remarcar la importància de les conferències tècniques que realitza l’ACE i va animar al col·lectiu a seguir en aquest bon camí.

Actes lúdics

Al vespre, i un cop arribats els acompanyants dels enòlegs, es va celebrar el sopar-còctel a l’Hotel Terradets, seguit d’una visita al Parc Astronòmic Montsec, al Centre d’Observació de l’Univers (Àger-Lleida). La vista guiada ens va permetre observar fotografies i maquetes tant del medi natural com de la fauna del Montsec i les instal·lacions del planetari digital multimèdia, anomenat Ull del Montsec.

Visites a les vinyes d’alçada

El matí de la segona jornada del Congrés es va dedicar a visitar les vinyes i el celler de Mas d’Encús. Les 22 hectàrees plantades es troben a diferents alçades, intentant cercar els microclimes més afavoridors. En les vinyes es fa molta cosa a mà i més de requerir podadors especialitzats, també disposa de sistemes de salvaguarda per evitar l’entrada de cérvols. Un cop vistes algunes de les vinyes vam visitar el celler, d’unes dimensions adequades a la producció, amb un equipament molt modern. Posteriorment, l’autocar ens va traslladar a la finca Sant Miquel, de Torres, situada a Tremp, en la què ens van explicar les característiques del sòl, les varietats i també el mode de conrear les vinyes força mecanitzat. Finalitzades les dues visites es va fer el dinar de cloenda al Monestir de les Avellanes.

>> Descarrega el programa del Congrés