Congrés Internacional ACE de l’Enologia i del Cava 2021. «Biomolècules i innovació disruptiva en enologia»

L’ACE ha celebrat novament el Congrés Internacional de l’Enologia i el Cava​, sobre les ‘Biomolècules i innovació disruptiva en enologia’, que es va celebrar el dia 5 de novembre.

Cicle de conferències

Aquesta enriquidora i productiva jornada, va començar celebrant la jornada tècnica al Wine Business School a Vilafranca durant tot el matí de forma híbrida, sent presencial i online al mateix temps.

L’any passat aquest Congrés només es va celebrar de manera online degut a la pandèmia del Covid-19. Enguany hem aprofitat l’experiència de l’últim Congrés per fer-ne un híbrid, presencial i online al mateix temps. Això ha fet que ens compliquéssim la vida a l’hora de fer tot el seu seguiment en els dos formats, però finalment ha valgut la pena.

De forma presencial hi ha hagut a prop d’una seixantena d’inscrits i de manera virtual hi hagut 172 inscrits, més de dues-centes persones que han pogut aprofitat les temàtiques que s’hi explicaven per aprofundir en els seus coneixements enològics.

Les conferencies han estan extenses i de diferents temàtiques començant per la Dra. Maria Pilar Sáenz Navajas que ens ha explicat tot un mètode estadístic per sofisticar els tastos de vins segons els diferents perfils de tastadors.

Seguidament, el Sr. Lluis Giralt i la Sra. Elisabet Perna, tècnics de l’INCAVI ens han explicat l’aplicació de diferents eines per conèixer l’estat hídric de la vinya en tot moment i així poder actuar en concordança.

Després ha sigut el torn del Dr. Pere Pons que ens ha explicat el paper de les lies en l’envelliment dels caves, els seu valor antioxidant, explicant també que a partir del 3er any d’envelliment, les lies han perdut pràcticament tota la seva capacitat antioxidant i per tan cal vigilar les possibles oxidacions del cava.

La Dra. Adeline Vignault, ens ha parlat dels tanins com ha substancies importants cara a la conservació dels vins, els el·lagitànnic, tanins hidrolitzables, molt adequats per les oxidacions i els galotanins molt adequats per la conservació del color en vins negres.

Finalment per acabar la secció del mati hi ha hagut dos conferencies una a càrrec de Dr. Antonio Morata parlant de l’àcid fumàric, additiu que cal tenir molt amb compte de cara a les nostres elaboracions, com a inhibidor de les FMLs. La Dra. Cristina Reguant, ens ha parlat tant del fumàric com d’altres productes per tal d’inhibir fermentacions no desitjades o oxidacions prematures.

A la tarda s’ha fet un tast de Proseccos que ens ha portat a estudiar una mica el fenomen de creixement exponencial que ha tingut aquesta beguda a tot el món. De la mà dels tres moderadors que han dirigit el tast hem anat desgranant el perquè d’aquesta moguda. El Sr. Pep Nogué, gastrònom i periodista hi ha aportat la seva visió mes social, el Sr. Lluis Ràfols enòleg sènior molt vinculat al món del cava hi ha aportat la visió més tècnica i la Sra. Gloria Collell International Wine Manager a Freixenet hi ha aportat la visió més comercial i de màrqueting. Actualment el Prosecco amb mes de 450 milions d’ampolles venudes a l’any s’emporta pràcticament la meitat del pastel dels escumosos del món, el segueixen el champagne al voltant de 300 milions d’ampolles i el cava al voltant de 240 milions d’ampolles. S’han degustat set Proseccos amb diferents característiques. La varietat del Prosecco es la gleda en pràcticament la totalitat dels vins, pot ser que en algun s’incorpori alguna altre varietat, com és el cas dels rosats en que s’incorpora la pinot noir. Els tres primers que representaven l’estil del 80% del mercat del Prosecco D.O.C. eren escumosos frescs d’aromes fruitosos amb poca complexitat en boca acostumen ha tenir una quantitat de sucres al voltant de 17g/l no solen tenir pas molt de cos. Els altres quatre degustats eren Proseco D.O.C.G. amb especificacions especials. Com podien ser un brut nature o amb un temps de repòs de les lies (6 mesos) etc.

Amb les reflexions envers el Prosecco vam acabar la jornada tècnica del 2021.

Tarda de tast

Ja començada la Tarda de tast, ens acompanyen com a moderadors el Sr. Pep Nogue, gastrònom i periodista, el Sr. Lluís Ràfols, enòleg sènior especialista de vins escumosos i la Sra. Glòria Collell, International Wine Manager de Freixenet. Durant la tarda es va realitzar un tast dirigit de diferents Proseccos de Véneto, vins escumosos emblemàtics a nivell internacional que marquen tendència.

>> Accedir al programa del congrés

Xerrades del Congrés Internacional ACE 2021

L’ACE ha celebrat novament el Congrés Internacional de l’Enologia i el Cava​, sobre les ‘Biomolècules i innovació disruptiva en enologia’, que es va celebrar el dia 5 de novembre.


Presentació del congrés. Intervenen: Sr. Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès; Sr. Manuel Suárez Recio, degà de la Facultat d’Enologia de la URV; Sr. Eduard Sanfeliu, president de la Confraria del Cava.

Primera ponència. Tècniques ràpides per a la caracterització sensorial del vi i la seva aplicació en el celler. A càrrec de la Dra. Maria Pilar Sáenz Navajas, investigadora en el  “Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino (GR-CSIC-UR) de La Rioja”.

Segona ponència. HIDROVINYA: Eines per a conèixer l’estat hídric de la vinya, a partir de les dades meteorològiques i edàfics”. A càrrec del Sr. Lluís Giralt i la Sra. Elisabet Perna, tècnics d’INCAVI.

Tercera ponència. El paper de les lies en l’envelliment del cava i dels escumosos elaborats per el mètode tradicional. A càrrec del Dr. Pere Pons Mercadé, doctor en enologia per la URV. Director tècnic de Caves Miquel Pons.

Quarta ponència. Estudi dels tanins i la seva funció. A càrrec de la Dra. Adeline Vignault, University of Bordeaux- Universitat Rovira i Virgili. Institute of wine and Wines Science.————————————–

Cinquena ponència. Estudi dels tanins i la seva funció. A càrrec de la Dra. Adeline Vignault, University of Bordeaux- Universitat Rovira i Virgili. Institute of wine and Wines Science.————-

Sisena ponència. Inhibició de la fermentació malolàctica en vins escumosos. A càrrec de la Dra. Cristina Reguant, Grup de investigació de Biotecnologia Enològica de la Universitat Rovira i Virgili.