Taller de tast 2024

Inici » ACTIVITATS » Tallers de tast » Taller de tast 2025

Sessió 1. Dimarts 21 de gener de 2025

Vins d’Àustria a càrrec de l’enòloga Marta Casas, celler Pares Baltà. Diploma WSET i Weinakademiker per l’acadèmia de Rust, Àustria. 

Sessió 2. Dimarts 18 de febrer de 2025

Vins de Geòrgia a càrrec de Miquel Hudin, Periodista nord-americà/croat resident a Catalunya. Escriptor a Decanter, i The World of Fine Wine, Vinologue.com, entre altres. Editor del llibre Georgia A Guide to the Cradle of Wine.

La sala de tast de Juvé & Camps va acollir amb gran èxit la segona sessió del taller de tast. En aquesta ocasió, la sessió es va centrar en els vins de Geòrgia i va anar a càrrec de Miquel Hudin, reconegut periodista nord-americà/croat resident a Catalunya. Escriptor a Decanter, i The World of Fine Wine, Vinologue.com, entre altres i, editor del llibre Georgia A Guide to the Cradle of Wine. Els assistents van tenir l’oportunitat d’explorar la riquesa i la singularitat dels vins georgians a través d’una selecció de mostres especialment interessants. L’èxit d’aquesta segona sessió consolida el taller de tast com un punt de trobada de referència per a l’aprenentatge i l’intercanvi entre professionals del món del vi.

Sessió 3. Dimarts 11 de març de 2025

Vins de Malvasia i la seva història a Sitges a càrrec de l’Alba Gràcia. Historiadora i coordinadora   del Centre Interpretació de la Malvasia de Sitges.

Un viatge en el temps a través de la Malvasia de Sitges a la  tercera sessió del taller de tast.

La tercera sessió del taller de tast, una trobada que va aprofundir en la història i la singularitat de la Malvasia de Sitges. La sessió va estar conduïda per  l’Alba Gràcia. Historiadora i coordinadora  del Centre Interpretació de la Malvasia de Sitges, qui va oferir una sessió captivadora que va transportar els assistents en un autèntic viatge en el temps.

Durant la sessió, vam descobrir que la malvasia és la varietat mediterrània amb més història documentada i que ha deixat empremta al llarg dels segles, amb referències que van des de Shakespeare fins a Leonardo da Vinci. Aquesta connexió històrica va despertar la curiositat i l’admiració dels assistents, que van poder entendre encara més el valor patrimonial d’aquesta varietat tan arrelada a la nostra terra. Des de l’organització, es valora molt positivament la participació i es continua treballant en les pròximes sessions.

Sessió 4. Dimarts  8 d’abril de 2025

Vins en llauna a càrrec de l’enòloga Mery Nieto, celler Mas Tinell. Experta en vinificació i embotellat en llauna.

Els vins en llauna, a debat en un taller especialitzat 8 d’abril es va celebrar una nova sessió del taller de tast, centrada en una de les tendències emergents dins el món del vi: els Vins en llauna. La sessió va anar a càrrec de l’enòloga Mery Nieto, del celler Mas Tinell, experta en vinificació i embotellat en llauna, que durant 8 anys va estar treballant a Raimat en aquest desenvolupament. Va ser una explicació magistral de la tècnica d’enllaunat i dels avantatges e inconvenients de la tècnica a aplicar.

Es va tastar 8 tipus de vins de diferents regions i estils. Es un concepte que encara fa ballar el cap els que no en som consumidors i tampoc elaboradors, però es un concepte de vi que fa temps en cervesa esta totalment acceptat i que en vi ja ha fet l’enlairament al mercat americà i escandinau amb força. Es preveu que seguirà en auge i en total creixement els propers anys, sumat també al concepte de begudes a base de vi sense alcohol. Durant la sessió, es van abordar els antecedents, les tendències actuals del consumidor i els aspectes tècnics i pràctics relacionats amb aquest tipus d’envasat. També es van exposar de manera clara els avantatges i inconvenients del vi en llauna, així com l’experiència acumulada en aquest àmbit. La presentació de la sessió està disponible a l’àrea privada de www.enolegs.cat per a la vostra consulta. Podreu accedir-hi mitjançant el vostre usuari i contrasenya.

Sessió 5. Dimarts  18 de maig de 2025 

Vins de varietats PIWI a càrrec de Vicent Vila, delegat comercial d’Agromillora.

Cinquena sessió del taller de tast amb varietats PIWI

En aquesta ocasió, la sessió es va dedicar a l’estudi de Vins de varietats PIWI, una línia de recerca i desenvolupament cada cop més rellevant. La jornada va anar a càrrec de Vicent Vila, delegat comercial d’Agromillora, qui va conduir la sessió presentant les varietats PIWI desenvolupades per Vivai Cooperativi Rauscedo (VCR). Vila va exposar l’estat de l’art sobre aquestes varietats, els avenços assolits tant en viníferes com en la nova línia de portaempelts en la que treballen. Els participants van poder tastar vins elaborats amb aquestes varietats de la mà de Mauro Pizzuto, cap d’àrea d’exportació de VCR. Després de molts anys d’investigació, de moltes hores de treball, els assistents van poder comprovar que les varietats PIWI ja són una realitat. A partir de varietats com Soreli, Sauvignon Kretos o Cabernet Volos s’obtenen vins amb qualitats organolèptiques interessants. Veurem plantacions d’aquestes varietats en un futur proper? 

La inscripció d’aquestes varietats en els registres vitícoles és lenta, el sector del vi és molt tradicional però, la possibilitat de treballar la vinya amb una pressió molt baixa de Mildiu i Oïdi és una raó de pes per a decantar la balança. Segons Pizzuto, regions com el Veneto amb força pressió de malalties fúngiques, han autoritzat aquestes varietats i tenen les primeres hectàrees plantades. Caldrà estar amatents.

Sessió 6. Divendres 13 de juny de 2025.

Visita al nou celler de Can Lleó Sant Martí Sarroca.

Última sessió del Taller de Tast: Visita al nou celler de Can Lleó Sant Martí Sarroca

La darrera sessió del curs del Taller de Tast, que va incloure una visita a Can Lleó, un celler amb molta història ubicat entre els municipis de Pacs del Penedès i Sant Martí Sarroca. La visita va ser conduïda pel propietari Aleberto Lleo i l’enòloga Aina Mariné. Els assistents van poder conèixer una vinya jove de Sumoll i Moneu, i escoltar de primera mà la història de la família, i del celler que han recuperat després de molts anys inactiu. Des del 2020, han anat recuperant les parts de l’edifici familiar i el celler que estava obsolet.

Ara tenen un celler petit adequat a la mida de treball de raïm que entren, i amb ganes d’anar ampliant de mica en mica. A Can Lleó elaboren monovarietals provinents de la finca de parceraris, mantenint el llegat històric de la finca. Vinificació ecològica dins de la DO Penedès, i també elaboren alguns vins sense DOP, buscant expressió i identitat en cada un dels vins. Durant el tast es van poder degustar tres vins molt especials: un ancestral de Parellada, un Macabeu vinificat part en fusta i un Moneu molt interessant. La sessió va concloure amb el tradicional piscolabis de final de curs del Taller de Tast i amb un moment molt emotiu: el comiat de l’Anna Velázquez, agraint-li els dinou anys de dedicació a l’ACE i al Taller de Tast. També es va donar la benvinguda a una nova incorporació a la Comissió del Taller de Tast: la jove enòloga Marisa Benito, actualment comercial de productes enològics a Establiments Domingo. Amb aquesta sessió, el Taller de Tast tanca un cicle i obre nous horitzons per al curs vinent, fidel a la seva essència de compartir coneixement, experiències i passió per l’enologia.

 

Última sessió del Taller de Tast: Visita al nou celler de Can Lleó Sant Martí Sarroca El passat 13 de juny va tenir lloc la darrera sessió del curs del […]

Celebrada la cinquena sessió del taller de tast amb varietats PIWI El passat dimarts dia 13 de maig va tenir lloc a  Juvé & Camps la cinquena sessió del taller de tast. En […]

Els vins en llauna, a debat en un taller especialitzat El passat 8 d’abril es va celebrar una nova sessió del taller de tast, centrada en una de les tendències […]

Un viatge en el temps a través de la Malvasia de Sitges a la tercera sessió del taller de tast. Ahir va tenir lloc la tercera sessió del taller de […]