XXIXè Congrés de l’ACE i CEEC: Eficiència i sostenibilitat en la vinya i el vi

L’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col.legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya ha celebrat en el seu XXIXè Congrés una jornada tècnica dedicada a la “Eficiència i sostenibilitat en la vinya i el vi” i que va tenir lloc a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de Castelldefels (UPC).

Aquest Congres posa el focus en la sostenibilitat. Després de la verema més primerenca de la història, hom no pot defugir de la idea de l’escalfament global, que en tots els ecosistemes es percep amb canvis que provoquen gelades primerenques, cops de calor, increment de malalties criptogàmiques i avançament de la collita, entre d’altres.

I aquestes són algunes de les conclusions que se’n van extreure:

  • Els tant apreciats “terroirs” naturals són la reacció i l’equilibri del sol a la gestió de l’aigua. I el canvi climàtic els pot alterar.
  • La viticultura de precisió forma part de la sostenibilitat de la vitivinicultura. Val la pena invertir-hi.
  • Aplicar la sostenibilitat a un celler comporta la implicació de tota la organització, des de la gerència a la distribució.
  • El consumidor aprecia que de l’informi sobre l’impacte ambiental d’un vi, però considera la informació massa complexa i de difícil interpretació
  • La gestió de les emissions de CO2 és la única oportunitat d’evitar la deriva climàtica i la viticultura hi pot contribuir. Podem abanderar la transició energètica.

L’Associació Catalana d’Enòlegs i el Col.legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya ha celebrat a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona unes jornades tècniques sobre “Vitivinicultura sostenible” en el marc del seu XXIXè Congres. Els temes tractats a les conferències sobre eficiència i sostenibilitat en la vinya i el vi estan basats en el cicle de vida del vi (la petjada ambiental de producte), i de com es pot ser sostenible i obtenir avantatges amb l’aplicació de diferents tecnologies a la vinya i el celler.

Els investigadors i professionals que han intervingut pertanyen a diferents institucions i empreses tecnològiques i agroalimentàries de gran rellevància (IRTA, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili, AEB Group, Laffort, Caves Vilarnau i Miguel Torres) i molts d’ells estan involucrats en diversos projectes europeus. Congres ACE 2018 2

S’ha exposat com l’estrès hídric pot afectar a les plantes i per tant a la seva capacitat i qualitat productiva, també s’han indicat les estratègies de reg deficitari controlat i de com es pot millorar l’eficiència productiva. Així mateix s’ha exposat el desenvolupament i implementació de regles harmonitzades per a calcular l’impacte ambiental que generen diversos productes (Product Environmental Footprint – PEF). Un d’ells, el vi, mitjançant el projecte realitzat a la comarca del Priorat (Life Priorat+Montsant).

La revolució en les tecnologies d’aplicació de fitosanitaris a la vinya ha estat de gran d’interès, així com la reducció del nivell d’emissions contaminants al medi mitjançant l’ús eficient de l’energia i l’adopció de tecnologies que utilitzin energies renovables (energia solar i biomassa). Amb la pregunta, la tecnologia retorna energia? AEB ha tractat la possibilitat de recuperar l’aigua bruta en neta i aprofitable per a la indústria i l’agricultura així com també l’estalvi de l’energia en els processos d’elaboració del vi.

L’evolució cap a una enologia eficient, raonada i precisa és el tema tractat per Laffort, i en el que es destaca la cerca d’una “Oenologie par Nature” com un dels principals reptes del sector. També ha incidit molt en el tema de preservació del medi ambient el celler Miguel Torres, un dels pioners en posar a la pràctica les reduccions de les emissions al medi. El CO2 generat durant la fermentació alcohòlica, el reutilitzen a les seves instal·lacions establint una economia circular del CO2 .

Finalment, cal destacar les accions que es porten a terme al celler Vilarnau, de Sant Sadurní d’Anoia, dirigides a respectar i tenir cura del medi ambient. Un celler que, a més, va acollir la celebració de ” La Nit de l’Enologia”.

>> Descarrega el triptic del Congrés ACE 2018