Xerrada de la Verema 2022

El Col·legi d’Enòlegs i enòlogues de Catalunya ha impulsat i dinamitzat un any més la ja tradicional Xerrada de la Verema, que enguany ‘ha notat més participació de professionals que la darrera edició.  

El lloc escollit pels enòlegs ha estat Caves Hill (Moja) i tal i com ha expressat el president del Col·legi Pere Campos, existeix la voluntat de que es vagi celebrant cada any en un celler diferent. 

Jaume Mestres, tècnic de l’Associació de Defensa Vegetal de Sant Llorenç-Penedès Superior, enòleg i enginyer tècnic agrícola ha obert l’acte fent un balanç a nivell sanitari de la campanya 2022 (centrat en la zona del Penedès). La poca presencia de míldiu i altres infeccions de la vinya han estat els eixos de la seva exposició, centrada en els aspectes més tècnics i en el projecte d’estacions observatori al llarg del Penedès. 

La xerrada ha continuat amb la presentació de Lluís Giralt Vidal, tècnic investigador del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI, que ha valorat les dades pluviomètriques i ha permès veure les diferències entre diferents regions així com apreciar les tendències. Les temperatures mitjanes i la evolució meteorològica, constaten la realitat d’una verema que s’ha avançat molt degut a les temperatures més altes. Les precipitacions mitjanes generals dibuixen clarament una situació actual de sequera. 

La Elisabet Perna del serveis tècnics de l’INCAVI  ha analitzat les dades de la producció, inferior pel que fa a volum a gairebé totes les DO’s, exceptuant algunes àrees que gaudeixen de rec com en el cas de la DO Costers del Segre. Les Varietats majoritàries (i les no majoritàries) a cada DO han vist generalment minvades les pesades.  

Enric Bartra, també membre dels serveis tècnics de l’INCAVI, ha presentat les dades evolutives que constaten des de 2018 una disminució de l’acidesa total i augment del PH. 

Pel que fa al grau alcohòlic la tendència no és tant marcada i per tant no es pot establir una evolució ni a la baixa ni a l’alça, ha puntualitzat, ja que el grau ha anat tenint lleugeres variacions respecte veremes successives anteriors. 

Les intervencions dels enòlegs participants han estat la següents:

La Sandra Rico, tècnica de la DOQ Priorat ens explica que “a la verema d’aquest any no s’han trobat indicis de míldiu. Al principi de la collita va ploure una mica, fet que ens va donar un petit respir. 

La verema en general, ha estat irregular i ha presentat algunes dificultats. Malgrat això, la producció ha estat d’uns 6.600.000 kg, unes dades satisfactòries per als viticultors. “ 

 

Fran Vernet, celler Cal Grau (DOQPriorat) 

“Les previsions que teníem no eren gaire bones però les petites pluges d’última hora van millorar les condicions de la verema. Gairebé no hem notat contrast tèrmic però si que s’ha observat un augment del PH a la nostra regió.” 

 

El Cesar Torrijos, del celler Buil i Giné, de la DOQ Priorat, explica que ha quedat satisfet amb la qualitat dels vins i el grau d’alcohol, que s’ha alineat amb l’augment del PH.  

Amb un PH més alt, és inevitable una major correcció en els vins.  

 

Josep Anton Llaquet, de Cellers Unió, manifesta que Cellers Unió sol començar la verema una mica abans de l’habitual, però cita que amb aquest temps variable, la verema pot arribar “qualsevol moment”. Cal destacar que Cellers Unió treballa a totes les DO de la província de Tarragona. 

Des del punt de vista sanitari, ens explica que aquesta verema ha estat espectacular, amb els graus correctes, un bon color i acideses que han tingut que ser corregides a poc a poc.   

 

Miquel Palau de Celler Abadal (a la DO Pla de Bages)

“La comarca del Pla de Bages s’ha vist afectada per la sequera i la gelada, fenòmens cada cop més comuns. S’han produït episodis de pedregades i els senglars s’han sumat a les inclemències meteorològiques causant pèrdues de vinyes completes. 

El conjunt d’aquests fets, ha provocat una gran disminució de la producció  a la DO Pla de Bages, superior al 40%. La sequera atrau la fauna a les finques. 

A pesar de tot, la verema s’ha avançat i ha tingut un PH molt alt, que els a donat com a resultat vins frescos i molt afruitats. No han notat un gran efecte de sobremaduració.”

 

Miquel Cantó de la Cooperativa Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà i DO Cava), ens explica que la producció de vins ha disminuït un 30% aquest any a la DO Conca de Barberà a causa de la sequera i la pressió de de senglars, cabirols i conills.  

La collita se’ls ha fet curta i ràpida, en part a la baixa producció. Han notat malalties a la fusta però tot i això, sanitàriament parlant ha estat molt bo. Els vins negres han resultat correctes i els blancs tenen un bon potencial. A més, els nitrògens s’han contingut bastant a la DO Conca de Barberà.  

Van començar la verema el 30 d’agost i comenta que per dos dies no han assolit el rècord d’inici “precoç” de la verema.  

També ens ha parlat del cava, on han obtingut uns graus alcohòlics acceptables però un rendiment baix.  

 

El Jordi Paris, de la DO Costers del Segre, constata el bon estat sanitari de la vinya i també la davallada de la producció, exceptuant les zones regades.  

A més, reitera els problemes que causen la sequera i la plaga de porcs senglars.  

 

Carles Playa de l’ACE/CEEC, ha anat dinamitzant la xerrada de la verema i finalment, també ha exposat la seva experiència amb la verema d’aquest any a diferents zones, com la DO Empordà.  

Explica que ha vist maduracions avançades i més lligades a la producció. Les zones que han tingut més producció també han sortit mes bones i cita que els vins que tenen menys acidesa han mantingut la seva frescor.  

Coincideix amb els companys amb la pujada del PH i per acabar ha llançat preguntes interessants als assistents sobre com evolucionaran amb aquest nou equilibri del PH.  

 

Maria Galup, directora tècnica de Covides Xerra, ens ha parlat de la DO Penedès i DO Cava, destacant el context de sequera i la nul·la variació de les temperatures entre la nit i el dia. Ha comentat que amb aquest context, les plantes “no respiraven”. 

Explica que no havia viscut mai una verema així, amb maduracions desiguals i salts. El macabeu, per exemple, va tenir una maduració per concentració.  

Remarca que ha estat un any molt difícil, amb un volum un 20% inferior a les veremes anteriors. Els PH han estat més moderats respecte al que han comentat altres companys.  

Constata la caiguda de l’àcid màlic,  diu que han perseguit els graus i han collit abans.  

 

L’acte ha finalitzat amb un tast de vins singulars ofert per  Cavas Hill