Perelada celebra 100 anys amb una facturació rècord i amb un nou vi homenatge

La companyia, que creix un 10% en vendes el 2022, basa l’estratègia de futur en la innovació i experimentació per assolir l’excepcionalitat en els seus vins.

El celler Perelada celebra el seu centenari aquest 2023 apostant per la sostenibilitat i amb l’objectiu d’elaborar vins excepcionals que reflecteixin el paisatge i la diversitat del terroir empordanès. Així ho han anunciat avui Javier Suqué, president i copropietari de Perelada juntament amb els seus germans, i Delfí Sanahuja, enòleg i director tècnic de la companyia des de fa 30 anys.

Una de les accions estrella del centenari serà una festa  immersiva per a tothom en el Centre d’Arts Digitals IDEAL Barcelona, a part de la creació d’un dels vins més exclusius que ha elaborat Perelada fins avui: el Vi del Centenari.

La companyia ha facturat 20 M€ el 2022 (+10%) i espera superar els 22 M€ el 2023. Perelada, que ha exportat un 32% dels seus vins, pretén fer créixer les seves exportacions fins un 60% els pròxims 3 anys, arribant als principals mercats europeus, Estats Units i la Xina. Actualment, el 55% de les vendes de Perelada són a Catalunya i el 13% restant a l’Estat. Les vendes de vins tranquils ja són tan importants com les de cava (49% i 51% respectivament).

Perelada, que compta amb el nou celler inaugurat el 2022, el primer de tota Europa que ha aconseguit el segell LEED Gold, tindrà certificades ecològiques totes les seves vinyes el 2025.

El Vi del Centenari

El Vi del Centenari és un dels vins de gamma més alta, un vi únic del qual només s’han fet 1000 unitats. Aquesta edició limitada vol ser un tribut al somni visionari d’una família, ara fa cent anys, de recuperar segles de tradició vitivinícola a l’Empordà. S’elabora amb el millor raïm (garnatxa i syrah) de la finca més emblemàtica de Perelada: Garbet, i envelleix 12 mesos en bótes de roure francès i la resta en ampolla.

En línia amb la innovació i experimentació, també es presentaran aquest any dos vins més; l’Amfitrió i l’Obsequi. El primer, vol simbolitzar l’esperit de Perelada i conjuga les varietats autòctones amb les forànies en perfecte equilibri. S’elabora amb garnatxa tinta empordanesa i altres varietats. El segon, un vi blanc icònic elaborat amb garnatxa blanca i cabernet sauvignon, un cupatges que Perelada ha ofert als seus més il·lustres hostes, des de Dalí a Josep Pla.

Perelada també llançarà aquest 2023 el Cava Edició Especial Centenari, un cava que reversiona el primer que es va elaborar al petit celler que es trobava sota el Castell de Peralada, el primer que va utilitzar la família. Un cava de macabeu, xarel·lo i parellada,  provinent de la vinya de Finca l’Almirall a Castellví de la Marca, amb una criança de 18 mesos en ampolla.

Algunes dates i xifres destacades

1923-1990: Etapa on s’aposta pel Champagne Rosat
1959: Neix l’escumós Gran Claustro
1990-2022: Javier Suqué aposta per la viticultura i pels vins d’alta gamma.
1993: Primer vi de gamma alta, Gran Claustro
1997: Es planta la finca Garbet
2002: Es planta la finca Espolla
2001: Primer vi Finca Garbet
2022: Inauguració del nou celler (15.000 visitants els primers 6 mesos)

Facturació Perelada 2022 (vins): 20 M€
Previsió facturació Perelada 2023 (vins): 22 M€
Facturació del Grup 2022 (vins): 64 M€
Hectàrees de vinya en propietat: 150
Número d’ampolles de Perelada comercialitzades el 2022: 3 milions de cava i 2 milions de vi tranquil
Número d’ampolles del Grup comercialitzades el 2022: 16 milions