La Denominació d’Origen Montsant arriba al final d’aquest 2023 amb els deures fets. Ha estat un any intens, amb constitució d’una nova junta del Consell Regulador inclosa. Malgrat que aquest era any electoral, la junta es va poder constituir per consens, amb la revalidació de Pilar Just com a presidenta durant 4 anys més, i un acord de treball que continuarà centrat en els tres eixos principals: coneixement, qualitat i promoció.
La qualitat, com no podia ser d’una altra manera, ha continuat i continuarà sent l’eix central de l’activitat a la DO Montsant per tal de garantir la traçabilitat i la qualitat del producte. Pel que fa al coneixement, la DO té com a meta per als propers anys continuar aprofundint en la seva zonificació per tal de definir encara més i millor els sòls, climes i la resta de factors que caracteritzen les seves garnatxes i carinyenes. I per últim, la promoció, tot i que també s’ha centrat en el mercat català, ha començat a treballar ja per recuperar presència dels vins Montsant al mercat exterior.
Torna l’activitat internacional
Aquest 2023 ha estat el de la recuperació de l’activitat internacional per a la DO Montsant. Després d’uns anys en què havia passat a segon terme a conseqüència de la crisi provocada per la Covid, la DO ha tornat a treballar la seva difusió en el mercat exterior, recuperant les missions inverses que tan bons resultats li van donar en el passat i que, des de la DO, consideren que són la millor manera d’aprofundir en els seus vins: trepitjant territori.
Enguany la DO Montsant ha rebut la visita d’un grup d’importadors i periodistes dels Estats Units, i d’un altre grup de professionals britànics. Amb ells s’han organitzat seminaris, tastos entre vinyes i showrooms per establir relacions amb els cellers que conformen la DO.
I per continuar expandint els vins Montsant, enguany ha estat també el de la tornada a ProWine Shanghai, que tornava a obrir les portes als expositors internacionals per primera vegada després de la pandèmia.
La DO Montsant va comptar amb un espai propi dins l’illa de PRODECA on els professionals van poder conèixer de primera mà els vins dels cellers participants i, a més, va organitzar una masterclass centrada en les seves garnatxes i carinyenes, que va ser conduïda per Sam Chen, un dels ambaixadors que la DO Montsant té a la Xina i amb qui col·labora habitualment en la realització de tastos i masterclass en el país.
Una verema amb reducció de la producció
Pel que fa a la verema, aquesta campanya finalitzava amb 5 milions i mig de quilos de raïm veremats, el que representava una reducció al voltant del 30% en relació amb la verema de 2022. La sequera ha estat la causa principal, i és que les pluges acumulades han estat molt inferiors al que és habitual a la zona, així com molt irregulars en el conjunt del territori, afectant una verema que ha estat la més primerenca de la història de la DO Montsant.
Al mateix temps, la sequera ha estat també la responsable del bon estat sanitari del raïm, ja que ha ajudat a evitar les malalties associades a la humitat. Així mateix, cal remarcar que enguany el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja han estat treballades amb tècniques de confusió sexual, potenciant així encara més l’agricultura sostenible, un altre dels principis de la DO Montsant i pels quals continuarà treballant de manera intensa al llarg d’aquest pròxim 2024.