Nou èxit del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023

El divendres 17 de novembre, el Cava Centre de Sant Sadurní d’Anoia va acollir un esdeveniment clau dins el sector vitivinícola: el Congrés Internacional ACE de l’enologia i el cava 2023, organitzat per l’Associació i Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, la Confraria del Cava i l’INCAVI. La jornada va ser un èxit rotund, amb totes les entrades presencials exhaurides dies abans, un fet que va ser possible gràcies al suport de patrocinadors i col·laboradors com Caixabank, OIV International Organisation of Vine and Wine, Cevipe, Enartis, Rius&Rius, Universitat Rovira i Virgili, DO Catalunya, DO Empordà, Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, Novell, AEB, Agrovin, Cavatap, DIAM, Masilva&Garzón, TESA Cork, Enartis, Magusa, i Enologia by Món del Cava.

El focus principal d’aquest any va ser abordar solucions enològiques davant la pèrdua d’acidesa causada pel canvi climàtic. Els assistents, tant en format presencial com a través de connexions telemàtiques, van tenir l’oportunitat de participar en un programa complet de conferències, que va culminar amb un Tast didàctic dirigit de vins escumosos de viticultura extrema. El Dr. Joan Miquel Canals va ser l’encarregat de donar la benvinguda als participants i de dirigir la jornada.

La sessió del matí va començar amb les paraules de l’Il·lm. Sr. Pere Vernet, alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, seguit del Sr. Eduard Sanfeliu, president de la Confraria del Cava, el Sr. Pere Campos, president-degà de l’ACE-CEEC, i el Sr. Xoán Elorduy, cap de servei de viticultura, enologia i ampelografia de l’INCAVI.

Les conferències van estar a càrrec de ponents destacats com el professor Sr. Pierre-Louis Teissedre, de la Université de Bordeaux, parlant sobre l’acidificació de most i vins, i el Dr. Gonzaga Santesteban, de la Universitat Pública de Navarra, amb una exposició sobre com la viticultura pot ajudar a moderar el pH del vi. El Dr. Joan Miquel Canals va dirigir un torn de preguntes amb els ponents i els assistents.

Després d’una breu pausa, la jornada va continuar amb les ponències de la Dra. Gemma Roca Domènech de l’INCAVI, sobre l’acidificació microbiòtica, i el Dr.  Arnau Just Borràs de la URV, discutint sobre la influència de l’intercanvi catiònic en el vi escumós. La Sra. Anna Gomis, de l’INCAVI, va tancar les ponències amb una xerrada sobre l’avaluació sensorial de l’acidesa en els vins catalans. El Dr. Joan Miquel Canals va dirigir un segon torn de preguntes abans de la conclusió de la sessió per part de la Dra. Míriam Lampreave, secretària de la Facultat d’Enologia de la URV, i el Sr. Xoán Elorduy, de l’INCAVI.

A la tarda, el sommelier Toni Albiol va moderar el Tast Didàctic Dirigit, on els assistents van tastar a cegues cinc vins escumosos d’extrema viticultura, incloent:

  • Altinum Trento Doc Riserva. Cantina Aldeno. Aldeno, Trento, Itàlia.
  • Crémant de Savoie Extra-Brut. Domaine Yves Girard-Madoux. Chignin, Savoie, France.
  • Spumati Metodo Clássico Blanc du Blanc. Cave Montblanc de Morgex et de La Salle. Valle d’Aosta, Itàlia.
  • Taika. Castell d’Encus, Talarn, Catalunya.
  • Brumas De Ayosa espumoso Brut Nature, Bodega Comarcal Valle de Güímar, Tenerife. Espanya

El congrés es va clausurar amb el Sr. Pere Campos, president-degà de l’ACE-CEEC, expressant el seu agraïment a tots els assistents, organitzadors, patrocinadors i col·laboradors per la seva participació i suport, culminant així una jornada que no només va destacar per la seva excel·lència acadèmica, sinó també per la seva capacitat d’aglutinar professionals i entusiastes de l’enologia en un marc incomparable.

Amb aquesta edició, el Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava s’afirma com un esdeveniment de referència en el camp de l’enologia, marcant un precedent per a futures edicions i consolidant Sant Sadurní d’Anoia com un centre neuràlgic de la cultura del cava i l’enologia.

 

Presentacions del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023Podeu visualitzar les ponències, intervencions i debats del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023 a https://www.acenologia.com/congresoace_2023_enologia_y_cava_not/