Notes sobre la jornada de valoració tècnica de la verema 2017

El passat dimarts, 23 de gener de 2018, enòlegs de l’ACE van reunir-se a Vilafranca del Penedès per fer una valoració de com havia anat la verema 2017. A grans trets, us compartim alguns dels comentaris i resums de les diferents intervencions.

ALELLA

Verema complicada. És la segona més avançada que es recorda (després de la del 2003, reduïda a causa d’una pedregada.

La verema va començar amb raïm Chardonnay i Muscat per escumosos el 4 d’Agost. La pansa per escumós es va collir tres setmanes abans i la de vi tranquil uns 15 dies.

Els rendiments han estat un 25% inferiors al que és habitual, amb diferències segons tipologia de les vinyes. Les que han tingut rendiments més baixos són les joves sobre argila. Les velles sobre sauló s’han comportat millor.

La sequera ha estat important. En zones d’Alella com la part que toca al Vallès, a on normalment no es pateix de secades, enguany s’ha fet sentir. Les vinyes sense reg de suport s’han vist afectades per la dessecació de la fulla.

Els vins destaquen per les elevades graduacions. Per exemple, la pansa ha arribat a 14 – 14,5 %EtOH quan normalment en fa 13. Els negres s’han vist afavorits. Normalment costa fer grau i enguany han arribat a 13,5 – 14. Garnatxa negra i Syrah han aguantat bé la manca d’aigua. Mentre al MT i CS han baixat les produccions. A nivell fenòlic, el MT i el CS han estat els més afectats per cremades a la pell. Els pH són normalment baixos (2,85-2,90) i enguany han pujat fins a 3,10.

BAGES

Verema avançada 15 dies. Comencen el 18/8 amb el Sauvignon Blanc (per aconseguir notes més verdes, més tiols), als dos dies ja va entrar el Chadonnay.

Al Bages estan preocupats per la reducció de la collita els darreres tres anys (sequera, pedra). La sequera més forta al Bages va ser la del 2016. Els trets més característics de l’anyada 2017 van ser la forta insolació del mes de juny i la glaçada. Al 2017 les plantes estaven bé a nivell vegetatiu, en canvi, les inflorescències i el quallat han anat pitjor degut a la sequera acumulada dels anys 2015 i, especialment, 2016.

Els rendiments són entre un 20 i un 30% inferiors. El rendiment mig al Bages és de 4.000 kg/ha. En el cas del CS ha estat de 2.700 kg/ha, el MT 3.000 kg/ha i el Picapoll 5.650 kg/ha. Després de 3 anys seguits de sequera, i veient les brocades no sembla que el 2018 hagi de ser tampoc un bon any. Estan pensant sistemes que permetin incrementar la producció.

El raïm principal és el Picapoll, seguit del Cabernet Sauvignon i Merlot. Sumoll i Mandó són les varietats de futur. De Mandó s’han collit 25.500 kg. A nivell legislatiu està regulada des de 2016. En anys humits és complicada però en anys secs funciona molt bé.

Estan satisfets dels vins blancs, tot i que els pH són més alts. Han hagut d’avançar força la collita. En el cas dels negres han tingut més dificultats per treure verdor, amb una relació pell/polpa alta degut a la sequera. Han escurçat els temps de maceració amb les pells, més enzimats.

CONCA DE BARBERÀ

Al 2016 van tenir una gran collita. El 2017 va presentar un hivern plujós, la collita ha estat normal pel que fa la quantitat. Han tingut un avançament de collita, ja porten dos anys collint uns 10-15 dies abans. Acideses més baixes i graus més alts. El pes de les baies ha sigut de mitjana com el de l’any passat.

EMPORDÀ

És una zona molt heterogènia tant pels terrenys com per la proximitat al mar. La producció ha estat bona, un 30% respecte al 2016, any que va ser fluix. Hivern amb pluges de novembre a març 350 litres (bones reserves). Es preveia una collita record de 10 milions de kg (només hi ha hagut una verema així en els darreres 25 anys). Els darrers anys s’han fet 5.100 kg/ha i es preveia arribar als 6.000 kg/ha. Les glaçades i la pedra han fet que això no fos possible. Els efectes d’aquests fenòmens han estat importants a la plana (Garriguella, Vilajuïga, Pau). Depenent de la zona l’afectació ha estat d’entre 0% al 60%. Com a mitjana podríem dir un 20-25% de pèrdues. No hi ha hagut afectació per vents forts (120-130 km/h) a l’època de brotada que són capaços de trencar els brots (10-30% brots trencats).La verema s’ha avançat entre 10-15 dies. Normalment comencen entre el 15-20 d’agost i enguany van començar el 8 d’agost amb Sauvignon blanc, Gewurztraminer i Chardonnay. També han acabat abans, a finals de setembre.

La collita no és excel·lent però sí molt bona. Estat sanitari perfecte. La intensitat aromàtica és mitjana-alta. Els sòls són àcids i els vins tenen pH baixos normalment. Aquest any han estat més alts, acideses més baixes i graus més alts. Alguns negres amb graus de 14,5 i pH>3,5. En alguns casos ha costat la maduració del raïm, han hagut de separar collita.

La incidència del porc senglar ha estat més baixa, potser perquè algunes parcel·les es tanquen.

** Sobre el senglar, a altres zones com el Bages també hi ha hagut una menor incidència. S’atribueix a la disminució el número de cries degut a la sequera de l’any passat. També a les pluges de l’hivern 2017 que han fet que hi hagués més aliment disponible al bosc.**

COSTERS DEL SEGRE

PALLARS

A la primavera hi va haver una bona brotada fins al punt que es pensava en fer caure raïms.

Els fenòmens meteorològics van fer estralls i només es va collir un 30% de rebrots pel que la collita 2017 no es valorable.

En els darrers anys s’estan trobant amb més tronades i menys pluges. També amb molta pressió de la fauna: cabirols, cérvols i senglars.

RIUCORB

A aquesta zona tenen reg gràcies als canals d’Urgell i el Segarra-Garrigues.

A Verdú amb el Syrah han passat de 1.500 kg/ha a 6-8.000 kg/ha (la DO permet arribar als 16.000 kg/ha).

Han notat també un avançament de les veremes. Ha estat una collita normal amb problemes de glaçades en algunes zones.

Respecte als vins. Amb l’Ull de llebre tenen problemes amb acideses de 2,10 g/l en sulfúric. Quan s’incrementa la producció també s’incrementa el pH. Sauvignon blanc, Albariño, Gewurztraminer no s’adapten. Cal protegir els raïms amb pantalla vegetal pels cops de calor. Tot i que les nits són fresques.

No tenen senglars, tenen conills que rosseguen la soca.

PENEDÈS

Prenent com a referència la collita 2016, la del 2017 ha presentat disminucions en el cas del raïm negre un 30% i un 10% en el cas del blanc. Alguns casos extrems: 53% pel Syrah i del 40% pel Pinot Noir i el Chardonnay a la zona de Torrelavit, Sant Cugat i Piera. Els rendiments han estat de 4.400 kg/ha en el cas dels blancs i 3.000 kg/ha en el cas dels negres.

A nivell de mostos, el pH han sigut alts, al voltant de 3,4. En canvi, màlics i nitrògens s’han mantingut alts. El YAN al voltant de 200 mg/l.

** Diferents veus posen sobre la taula el problema que representa actualment el pH en els vins destinats a base cava. S’ha sol·licitat al Institut del Cava un canvi a l’alça en el límit del valor de pH fixat a la normativa actual del CRC. Fa uns 3 anys ja es va demanar revisar l’acidesa. Algunes partides de vins base no compleixen aquest requisit i no es poden qualificar**

Diferències importants entre zones. Piera, Torrelavit, Masquefa, el Pla han estat les zones més afectades per la sequera. Mediona per la glaçada de finals d’abril. La collita ha estat un 9% inferior a la de l’any passat. Les acideses s’han mantingut prou bé. La varietat que s’ha vist més afectada per la sequera ha estat el Merlot que no ha madurat bé, pinyols verds i pell dura al moment òptim de grau probable.

** No es destaquen problemes de premsat, desfangats i fermentacions **

La zona de Pontons, Torrelles, Fontrubí no es va veure afectada per la sequera com altres zones al Penedès. Vam començar a collir el Chardonnay el 10-8 però haguessin pogut començar abans. Una verema curta i molt intensa. Amb nitrogen i màlic alts.

PRIORAT

Haguessin pogut començar el 10 d’agost, ho van fer el 21 d’agost. Garnatxa negra amb 16,5% EtOH. Al juliol una calor molt forta va avançar molt la maduració. Les zones més afectades per aquest cop de calor han estat les del sud i les zones de sòls calcaris. També les zones menys adobades. La producció ha sigut entre un 10-30% inferior a la mitjana. La sanitat ha estat perfecta. Les varietats que han aguantat millor han estat la Garnatxa negra i la Carinyena. Syrah i Merlot també prou bé. La que ha patit més ha estat el Cabernet Sauvignon que no s’ha desenvolupat bé, els grans van quedar petits i es van pansir.La verema ha anat molt ràpida.

Pel que fa a les característiques dels mostos i vins, es troben valors més alts de nitrogen assimilable dels que són habituals. Els pH als 2017 han estat els habituals. L’aroma dels vins negres és més licorós en detriment de la fruita fresca. Els blancs són molt potents. Els tanins semblava que havien de ser secs i verds però amb el bon treballs a les maceracions de pells són acceptables. En conjunt els vins es noten frescos.

Tenen grups de caça del senglar a Gratallops i a Porrera. Veuen que els animals s’han quedat més a prop de la muntanya.

TARRAGONA

Al Priorat han tingut un 10% menys de collita. A la Terra Alta entre un 30-40% inferior degut a les glaçades i la pedra.

Semblava que havia de ser una collita complicada però a la pràctica no ha estat així. No podríem qualificar-la d’excel·lent però l’aroma és intens. Com a temes a comentar a la zona del Montsant, el canvi en l’ordre de maduració de les varietats.