Nota de premsa del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023

NOTA DE PREMSA

Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023

 

Ja estan obertes les inscripcions per al Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023 que tindrà lloc el dia 17 de novembre de 2023. Un punt de trobada de referència dels enòlegs i enòlogues que sota el lema «Solucions enològiques a la pèrdua d’acidesa pel canvi climàtic» abordarà els reptes que afronten els vins de climes càlids, sovint caracteritzats per una manca d’acidesa i un pH alt.

 

Sobre aquest esdeveniment:

Amb la guia de reconeguts experts en cada camp del coneixement, el congrés es convertirà en un recorregut per les novetats de les diferents solucions a la pèrdua d’acidesa i la seva aplicabilitat: les pràctiques de cultiu i el seu efecte en la fertilització i els microorganismes del sòl, la bioacidificació microbiològica mitjançant l’ús de llevats específics en la fermentació, l’addició d’àcid fumàric per la seva alta capacitat de disminució del pH i el filtratge del líquid fermentat mitjançant resines d’intercanvi catiònic, una pràctica consolidada amb noves alternatives. Juntament amb nous mètodes per a millorar l’avaluació de l’acidesa percebuda que s’analitzaran igualment.

Una trobada que, en definitiva, vol ressaltar que la personalitat del vi no és només l’expressió d’un entorn amable o hostil, també ho és del caràcter, talent i experiència de qui l’elabora. I es tracta de posar a la disposició dels professionals de l’enologia aquells instruments necessaris perquè pugui expressar-los.

 

PONENTS CONFIRMATS:

Prof. Pierre-Louis Teissedre, Université de Bordeaux, Head Oenoviti International

Dr. Gonzaga Santesteban, Departament d’Agronomia, Biotecnologia i Alimentació, Universitat Pública de Navarresa

Dra. Gemma Roca Domènech, Tècnica-investigadora, INCAVI

Dr. Arnau Just Borràs, Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Facultat d’Enologia, Universitat Rovira i Virgili

Sra. Anna Gomis, investigadora i responsable del panell de tast de vins de Catalunya, INCAVI

 

Durant la sessió de la tarda hi haurà un tast Tast didàctic dirigit de vins escumosos de viticultura extrema, moderat per el Sr. Toni Albiol, Sommelier (amb la col·laboració de CERVIM i INCAVI).

 

El congrés està organitzat per Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enòlegs, La Confraria del Cava Sant Sadurní i INCAVI.

 

AMB EL PATROCINI DE CaixaBank i l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, OIV. Us adjuntem el programa. Per a més informació i inscripcions ace@enolegs.cat

 

Vilafranca del Penedès, octubre de 2023