Nit de l’Enologia 2023

La Nit de l’Enologia, que es va celebrar el passat divendres, 2 de juny.  L’esdevenimentva tenir lloc a Mas Marroch, i va comptar amb una assistència notable de participants. Va ser una experiència molt positiva i enriquidora per a tots els assistents i volem compartir amb vosaltres els detalls de l’èxit aconseguit.

Per tal de fer una vetllada interessant pels enòlegs i enòlogues participants el programa va ser  dividit en tres parts. En primer lloc, vam celebrar una taula de debat, present i futur dels vins catalans, a càrrec de reconeguts experts en el camp, per continuar amb els parlaments i amb el lliurament dels guardons, i acabar amb un sopar gastronòmic de la mà dels germans Roca. Va conduir tota la vetllada amb molt encert la periodista Margalida Ripoll.

La Isabel Vidal, viticultora i enòloga, i moderadora de la taula de debat, ens va fer una presentació excepcional de com estar el món del vi a casa nostra, per donar pas els ponents que van poder interactuar i debatre les perspectives presents i futures. Raül Bobet, director tècnic de Castell d’Encús i Ferrer Bobet i enòleg, ens va dir que ens cal més unitat d’acció amb una aposta més clara de màrqueting i accions comercials, destacant que en el món els vins de les DO’S catalanes són molt poc coneguts i cal intensificar la pressió als mercats. Josep Roca, sommelier i propietari del celler de Can Roca, va comentar que quan va començar a destacar la cuina catalana arreu del món era difícil de trobar vins d’alt nivell cosa que de deu anys cap aquí ha canviat i ara tenim grans vins comprables a altres de tot el món. Salus Àlvarez, president DOQ Priorat i enòleg, va destacar la tasca feta per als cellers de  la DOQ Priorat en aquest procés de millorar la qualitat i la comercialització. Pedro Muñoz,  director tècnic de Roger Goulart i enòleg, va comentar que tampoc podem oblidar altres sortides com poden ser vins desalcoholitzats o amb baixa graduació alcohòlica… Tots els ponents van coincidir en el fet que el canvi climàtic o la lluita per la sostenibilitat faran que ens hàgim d’adaptar més ràpidament del que ens sembla als nous reptes. Els països del nostre entorn, Itàlia França… ja estan treballant en aquestes dinàmiques i nosaltres no ens podem quedar enrere.

En la segona part del programa hi va haver les intervencions del patrocinador de la Nit de l’Enologia, Ravago – ABBiotek,  en què van destacar els organigrames de les empreses i alguns dels seus productes estrella. Tot seguit, Pere Campos va agrair als patrocinadors tant de la Nit de l’Enologia, així com els oficials de l’ACE-CEEC la seva aposta per al nostre col·lectiu. També va agrair la participació els membres de la taula de debat que han fet possible la realització de la trobada i a l’organització. Per acabar va ser la directora de l’INCAVI, Alba Balcells,  qui va explicar els pressupostos d’aquest institut remarcant l’increment anual i explicant les línies d’estudi que té engegades.

 

L’acte va continuar amb el lliurament dels guardons, el moment més emotiu de la nit en què Josep Roca, Isabel Vidal, i Salus Àlvarez van rebre els respectius  premis al comunicador, a la trajectòria professional i al prestigi enològic.

 

Un cop acabada l’entrega de guardons  es va fer l’aperitiu als jardins de Mas Marroch i tot seguit a la sala Àgora es va servir el sopar, tot un festival gastronòmic regat amb vins dels nostres participants en la taula de debat.