Mor Antoni Canals, fundador de les caves Canals Nadal

Des de la dècada dels anys vuitanta que embotellaven els seus propis vins des del Pla del Penedès

“Estem de dol. Ahir ens va deixar el nostre pare, marit i avi Antoni, fundador de Canals Nadal.”

Qui parla és la neta d’Antoni Canals Nadal (1934-2023), l’Eulàlia Canals, qui ha compartit un sentit escrit a través del perfil d’Instagram de les caves. S’acomiada de l’avi, que ha mort aquest 30 de juliol a l’edat de 88 anys.

“Quan penso en l’avi penso en els diumenges. Penso en les passejades lentes sobre la terra seca de la vinya. Penso en les bombolles a la llengua d’un cava, en un somriure trencat per un escuradents, els ulls blaus que tant desitjava haver heretat darrere unes ulleres grogues que em recordaven que el temps ens estava passant. Per tots”, es pot llegir al text.

“Veig l’avi amb la copa de cava”

I continua: “Quan penso en l’avi també penso en la iaia, en el papa, els tiets i els cosins. I m’agafen ganes d’arrapar-me amb força a les seves mans i em recorda que la vida és incerta i és làbil“. “Veig l’avi en els meus ulls clucs, en una cançó tocada en guitarra al balcó i ell cantant a sobre, en els focs artificials de la festa major, i en la copa de cava. Veig l’avi en el papa, i els diumenges, el veig fort i el veig fràgil, el veig en la meva infantesa”.

I acaba: “I si no el veig el sento. I sento tot l’amor que em quedava per donar. I us el dono a vosaltres. I ara que no hi ets avi, et sento com a una part de mi, que miris des d’on em miris, et sento aquí al mig: el meu avi és aquí”.

Una història de vida i vi

Antoni Canals Nadal ha viscut tota la vida íntimament lligada al món del vi. El seu avi, Miquel Nadal i el seu pare, Pau Canals, tenien un taller de fabricació de botes i un celler per a la preparació de cupatges de vins base cava i la seva comercialització, activitat que data del segle XIX.

Ell va créixer en aquest entorn, i a partir de la dècada dels 80, va decidir iniciar-se en l’elaboració dels seus propis vins des d’una cava al Pla del Penedès. I així ha estat fins avui, que juntament amb els seus fills, Imma. Albert i Joan Miquel Canals Bosch -aquest últim, l’enòleg del projecte i durant una etapa president del Col·legi d’Enòlogues i Enòlegs de Catalunya-, inicien una petita producció al celler on abans es comercialitzava amb vi i es fabricaven botes de manera artesana.

Entre la gamma de productes que posa la marca al mercat, hi són els vins blancs, negres i sobretot escumosos, destacant els que prenien el nom del fundador, com són els icònics Antoni Canals Gran Reserva i l’Antoni Canals Negre de Criança.