L’augment de càrrega de poda en el macabeu afavoreix la qualitat final dels vins

  • La DO Tarragona i l’INCAVI han presentat els resultats de l’estudi portat a terme per estudiar els efectes que la càrrega de poda té en el macabeu, la varietat emblema de la DO Tarragona.

La Denominació d’Origen Tarragona i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) han presentat aquest dilluns, a una jornada tècnica a Vinebre, els resultats de l’estudi realitzat per l’INCAVI, amb la col·laboració dels serveis tècnics de la DO, que se centra en el control de la càrrega de poda i la producció per hectàrea de la varietat macabeu, per conèixer com afecta directament aquesta càrrega als vins que s’hi elaboren.

Aquest treball està emmarcat en el projecte de valorització de les varietats catalanes recollit en el Pla estratègic 2025 i en el Pla de Recerca i Innovació 2030 de l’INCAVI.

Els resultats de l’estudi demostren que la càrrega de poda té una incidència directa sobre la producció de raïm i la qualitat dels vins resultants: a més càrrega, més producció i variacions clares en les variables qualitatives dels vins (menys cos, menys grau i variació dels paràmetres organolèptics). Cal dir que aquest augment de càrrega de poda no manté la mateixa relació que el nombre de borrons deixats ja que la planta reacciona a una menor càrrega de poda, amb la brotada del braguer i de borrons de la fusta de més de dos anys. Com que una major càrrega de poda no fa que els borrons deixats produeixin, la planta manté un cert equilibri.

Pel que fa a la fenologia, la càrrega de poda no presenta una incidència estadísticament significativa en el que respecta al volum de la vegetació. Per tant, la relació entre la superfície foliar i la producció de raïm és menor com més càrrega de poda es deixa, casuística que pot fer que vagi en contra de la qualitat final del producte.

Un cop obtinguts els resultats de l’anàlisi del most i del vi procedents de diferents càrregues de poda, es conclou que les diferents càrregues condicionen la maduració del raïm, variant la seva composició. Tanmateix, cal remarcar que un major rendiment comporta que els vins siguin més lleugers, amb menys graduació i menys extracte sec.

Resultats de l’estudi a l’abast del sector viticultor

Les conclusions extretes de l’estudi de càrrega de poda estaran disponibles per a viticultors i elaboradors que formen part de la DO Tarragona, i per organismes i entitats públiques i privades, no només del territori català, sinó també d’altres regions vitivinícoles europees. Tot, amb l’objectiu d’incentivar a cellers i entitats del sector (fonamentalment altres Denominacions d’Origen) a què puguin aplicar les conclusions extretes de l’estudi en els seus propis territoris.