La Nit de l’Enologia, comptarà amb la conferència destacada del Dr. Vicente Ferreira González, expert reconegut internacionalment en química analítica focalitzat en l'anàlisi i comprensió de l'aroma i sabor, que ens oferirà la ponència:
“Bases químiques de la qualitat i personalitat sensorial única dels vins. Idees clau per a desenvolupaments futurs”
En aquesta exposició, el Dr. Ferreira ens mostrarà com el valor del vi avui es fonamenta en:
- L’equilibri sensorial.
- La personalitat i el vincle amb el territori.
- El caràcter embriagador, actualment en revisió dins la societat.
Tant l’equilibri com la personalitat i el vincle amb l’origen tenen una base química indiscutible, que avui es pot traçar i que està essencialment relacionada amb el metabolisme secundari del raïm, amb alguns metabolismes del llevat i amb els processos químics associats a l’envelliment.
Aquesta base química serà explicada amb un llenguatge accessible i divulgatiu, mostrant els avanços més recents, exemples rellevants i mecanismes que ajuden a entendre la complexitat percentual del vi i la seva superioritat respecte de qualsevol altre producte conegut.
Finalment, la conferència proposarà una reflexió de futur: com podem traslladar i explotar aquestes característiques d’equilibri i personalitat sensorial úniques a productes (vins, vins sense alcohol i altres noves idees) en sintonia amb les necessitats i gustos de les societats del segle XXI.
Vicente Ferreira González
Catedràtic de Química Analítica i director del Laboratori d’Anàlisi de l’Aroma i Enologia (LAAE) de la Universitat de Saragossa.
Autor de més de 280 articles científics, de 4 patents i director de més de 30 tesis doctorals sobre diferents aspectes de l’aroma i sabor del vi. És un dels científics més coneguts i citats en la seva àrea a nivell mundial, havent impartit Conferències convidades en els més prestigiosos Congressos Internacionals d’Enologia i de Ciències de l’Aroma.
El seu treball persegueix comprendre les bases químiques de la percepció aromàtica i gustativa amb la fi última de poder intervenir en la millora de processos, en el disseny de nous productes i la solució de problemes. Destaquen les seves contribucions sobre els processos químics associats a l’aparició d’aromes oxidatives i reductives en els vins, el desenvolupament de l’aroma varietal i sobre la pròpia percepció aromàtica global. En l’actualitat el seu interès principal és aplicar aquests coneixements a la millora de la producció de begudes a partir de raïm amb nul·la o baixa graduació alcohòlica.
Us recordem que les inscripcions continuen obertes per participar en una vetllada de referència per al nostre col·lectiu.
Data: 6 de juny
Horari: inici de l’acte: 18:30 h
Lloc: Castell del Remei (Penelles. Lleida)
Aquí podeu consultar el programa definitiu de La Nit de l’Enologia
Inscripcions fins al 30 de maig

