Jornada de Vitivinicultura amb Denominació d’Origen als Països Catalans: Situació actual i nous horitzons

9 de novembre de 2023, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona

Activitat presencial amb emissió en directe

 

 

Els Països Catalans comparteixen el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Des de fa més de dos mil anys es produeix vi en aquesta àrea de la Mediterrània, activitat lligada a la cultura, la gastronomia i al paisatge d’aquests territoris. Les condicions edafo-climàtiques idònies per a la viticultura donen lloc a una gran diversitat de terrers que permeten l’obtenció d’un gran ventall de diferents tipus de vins. Però, alhora, amb molts elements comuns i compartits al llarg de la història. Des de varietats de raïm i pràctiques agronòmiques fins a sistemes d’elaboració dels vins. En totes aquestes terres s’ha optat per vins de qualitat i, per aquest motiu, s’hi han creat i desenvolupat moltes denominacions d’origen, lligades a les diferents zones i a les característiques concretes de la seva vitivinicultura.

 

Les denominacions d’origen (DO) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP) són el model majoritari en la vitivinicultura dels Països Catalans i han afavorit el seu desenvolupament i valoració, però, sense perdre l’essència que va donar peu a la seva creació. Òbviament, han d’anar evolucionant i adaptant-se als temps, a les noves tecnologies, a la globalització i als canvis climàtics que s’estan produint. És evident que els mercats evolucionen i que els gustos dels consumidors canvien. A més, les nostres zones vitícoles estan patint clarament les conseqüències del canvi climàtic, cosa que representa nous reptes per al sector i les seves DO. Per tot això, des de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA, hem apostat per l’organització d’ una jornada amb representants i coneixedors de les DO de diferents zones dels Països Catalans per conèixer la situació actual de la seva vitivinicultura, els reptes als quals s’enfronta i les seves estratègies de futur.

 

PROGRAMA

9 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA.

9.10 h  «Evolució històrica de la vitivinicultura dels Països Catalans com a embrió de les nostres denominacions d’origen». Josep M. Puiggròs, enginyer agrícola, ICEA.

9.30 h  «La vitivinicultura amb DO al Principat: situació actual i futura». Anton Castellà, secretari de la DO Catalunya.

10 h              «La vitivinicultura amb DO al País Valencià: situació actual i futura». Joan C. Martín, enòleg, màster Tastavins, escriptor.

10.30 h Pausa i cafè.

11 h              «La vitivinicultura amb DO a les Illes Balears: situació actual i futura». Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant.

11.30 h  «La vitivinicultura amb DO a la Catalunya del Nord: situació actual i futura». Fabrice Rieu, Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló.

12 h              Taula rodona amb els ponents.

12.30 h       Torn obert de paraules.

12.45 h       Cloenda, a càrrec d’Alba Balcells, directora general de l’INCAVI.

13 h              Presentació dels vins que es tastaran al claustre. Montserrat Nadal, enòloga, ICEA.

13.15 h        Tast de vins dels Països Catalans.

 

Conduirà la jornada i moderarà Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.