Jean Leon mostra el potencial de la varietat ancestral forcada amb el nou vi experimental FO-22

De producció limitada, és un dels pocs vins elaborats amb aquesta varietat prefiloxèrica, plantada a Jean Leon el 2020

Jean Leon presenta el nou vi experimental FO-22, elaborat íntegrament amb la varietat ancestral recuperada forcada, que el celler va plantar a la seva finca el 2020. Certificat com a ecològic, és un dels pocs vins que existeixen actualment elaborats amb aquesta varietat autoritzada per la DO Penedès i el vuitè de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, del que únicament s’han produït 3.618 ampolles.

Seguint la filosofia de la gamma experimental, que consisteix en vins efímers i artesanals, de producció molt limitada i dels que només s’elabora una anyada, les enòlogues Mireia Torres, directora de Jean Leon, i Montse Escoté han volgut experimentar en aquesta ocasió amb la forcada, una varietat prefiloxèrica amb un gran potencial enològic, ben adaptada al Penedès i resistent a la sequera i a les altes temperatures, cosa que la fa especialment interessant en el context actual de canvi climàtic.

De raïm mitjà i gra petit, amb un cicle vegetatiu llarg, aquesta varietat produeix vins aromàtics i frescos, amb un perfil marcadament mediterrani. Recuperada per Família Torres com a part del projecte de varietats ancestrals que va engegar als anys vuitanta, Jean Leon l’ha plantat en vas en una vinya de sòl argilós de 2,7 hectàrees, anomenada La Serra, en el terme municipial de Torrelavit, que ha conreat de manera ecològica.

L’anyada 2022 va estar marcada per la sequera i les altes temperatures, que va fer que la verema fos de les més primerenques que es recorden. La forcada es va collir a mà el 13 de setembre, cinc setmanes més tard que la chardonnay de la mateixa finca. Un cop fermentat, el vi ha estat sis mesos amb les seves mares en dipòsits d’acer inoxidable. Aquesta criança enalteix la intensitat i complexitat aromàtica de la varietat. El resultat és un vi intens, que destaca per la fruita blanca i les notes tropicals, amb un punt cítric. En boca, és voluptuós, fresc i elegant.

FO-22 és el nou exponent de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, que ret homenatge a la versió més intuïtiva i decidida del seu fundador. Els altres vins de la gamma són tots monovarietals ja sigui de ceps autòctons (xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges) o bé de varietats franceses (chenin blanc, cabernet franc, chenin blanc i petit verdot). Cada any, des del 2016, el celler del Penedès ha presentat un d’aquests vins al mercat, batejant-los amb les inicials de la varietat i l’anyada: X-16, CF-15, SM-16, MS-18, CB-19, PV-20, GB-21 i la seva nova incorporació, FO-22.