El celler traça el seu full de ruta per accelerar els esforços de reducció d’emissions davant l’emergència climàtica
Reconegut com a Millor pla de transició en els VIII Premios Expansión de Transformació cap a una economia sostenible
En el seu compromís amb la lluita climàtica, Família Torres dona a conèixer el seu Pla de Transició cap a la descarbonització, un detallat full de ruta amb el qual espera assolir els seus objectius de reducció d’emissions de CO2 directes i indirectes, que culminaran amb les zero emissions netes (Net Zero) el 2040. La confecció d’aquest pla transversal, coordinat per l’àrea de Canvi Climàtic del celler, està alineat amb la iniciativa de les Nacions Unides Race to Zero, de la qual forma part Família Torres com a membre de les International Wineries for Climate Action.
El Pla de Transició cap a Net Zero de Miguel Torres S.A. estableix catorze iniciatives, amb base científica i mesurables, que permetran accelerar els esforços de reducció d’emissions des de la vinya fins al consumidor (els anomenats abastos 1, 2 i 3), que la companyia està realitzant des del 2008, quan va posar en marxa el seu pla d’acció climàtica Torres & Earth. Família Torres va reduir les seves emissions de CO2 per ampolla en un 36% el 2022, respecte al 2008, però arribar al Net Zero el 2040, i a la reducció del 60% el 2030 com a objectiu intermedi, requereix un esforç majúscul, per la qual cosa és imprescindible comptar amb un pla de descarbonització detallat que marqui la ruta més directa cap a aquest objectiu.
Algunes d’aquestes iniciatives suposen una transformació en la manera de gestionar les vinyes i elaborar els vins. A més de la ferma aposta per l’autogeneració d’energia a partir de fonts renovables, el pla preveu, entre altres mesures, la substitució dels tractors dièsel per tractors elèctrics, la implementació de la viticultura regenerativa en vinyes pròpies i de proveïdors, la reutilització de les ampolles de vidre i la captura del CO2 de la fermentació del vi per reutilitzar-lo com a gas inert al celler.
Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres: “Hi ha solucions per accelerar la descarbonització, però hem d’estar disposats a innovar i invertir. Al nostre celler, portem diversos anys capturant el CO2 de la fermentació del vi, que els ceps havien absorbit abans mitjançant la fotosíntesi, i reutilitzant-lo al celler. Després de moltes proves, veiem que també podria servir per obtenir carbonat de sodi que s’utilitzaria en la fabricació d’ampolles. I aquest és el nostre somni, que el CO2 que captura la vinya acabi a les ampolles de vi i així tancar el cercle“.
Família Torres ha posat en marxa aquest any tres nous projectes d’autoconsum fotovoltaic en cobertes de les seves instal·lacions a Pacs del Penedès. Un d’ells cobreix la zona on es troben els dipòsits de fermentació, la qual cosa alhora millora la seva eficiència ja que queden protegits del sol. Gràcies a aquests projectes, als quals se sumarà un quart abans de finalitzar l’any, el celler assolirà el 50% d’autosuficiència energètica gràcies a l’energia generada per les seves plaques solars i caldera de biomassa, en funcionament des del 2012.
Els esforços de Família Torres per reduir les seves emissions han estat reconeguts en els VIII Premios Expansión de Transformació cap a una economia sostenible, celebrats aquesta setmana a Madrid, amb l’entrega del premi al ‘Millor pla de transició per assolir l’objectiu Net Zero abans del 2050’. Un reconeixement que ratifica la feina que el celler ve fent des de fa 15 anys i que ara recull en el seu detallat pla de descarbonització per assolir la neutralitat de les emissions de carboni.
El Pla de Transició cap a Net Zero de Miguel Torres S.A. està disponible al web de Família Torres, a través d ‘aquest enllaç.