Família Torres i Jean Leon demostren que es pot reduir l’aplicació de coure a la vinya mantenint l’efectivitat

Es presenten els resultats preliminars del projecte internacional COPPEREPLACE a partir dels assajos realitzats a les vinyes de Jean Leon durant dos anys. S’ha reduït l’ús de coure en un 37% gràcies a noves tecnologies per a l’aplicació variable de fitosanitaris i a tractaments alternatius.

Família Torres i Jean Leon han presentat els resultats dels assajos de camp que han realitzat durant dos anys en el marc del projecte internacional COPPEREPLACE i que demostren que és possible reduir l’aplicació de coure a la vinya mantenint la mateixa efectivitat. La reducció de l’ús del coure en viticultura ecològica respon a la necessitat d’implementar mètodes de producció respectuosos amb el medi ambient per minimitzar l’impacte ambiental i fomentar la biodiversitat tant en l’àmbit de la vinya com del sòl.

Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres i directora de Jean Leon, ha qualificat “d’excel·lents” els resultats dels assajos duts a terme a les vinyes de Jean Leon per part de la Universitat Politècnica de Catalunya, Eurecat i Waatic, des del novembre del 2020 a l’octubre del 2022. En aquests assajos, s’ha aconseguit reduir en un 37% l’ús del coure a la vinya sense reduir l’efectivitat del tractament, i un 10% de l’aigua utilitzada, gràcies sobretot a un sistema d’aplicació variable i a l’ús de microcàpsules biodegradables amb coure, desenvolupades per Eurecat.

Els resultats s’han donat a conèixer durant una jornada demostrativa celebrada a principis de novembre al celler Jean Leon, que ha moderat Eloi Montcada, manager d’Innovi, clúster del sector vitivinícola català, i ha reunit uns 100 viticultors i cellerers del Penedès. Montse Torres, responsable de recerca en viticultura de Familia Torres, ha explicat els assajos realitzats durant una demostració de camp dels resultats i de la tecnologia utilitzada per a l’aplicació variable de fitosanitaris.

Aquesta tecnologia l’ha desenvolupat l’empresa Waatic i consisteix en un sistema de control intel·ligent i automàtic d’aplicació variable. Una tecnologia que, segons el seu director Xavier Blasco, és “molt intuïtiva i fàcil d’utilitzar, amb múltiples funcionalitats que genera importants estalvis gràcies a l’automatització i a l’accés de la informació en temps real”. Els assistents han pogut constatar el seu funcionament durant la demostració a través d’una pantalla que reproduïa allò que l’operari visualitzava a la tablet instal·lada al tractor mentre recorria les fileres de la vinya.

La presentació dels resultats obtinguts per Famiíia Torres i Jean Leon en el marc de COPPEREPLACE s’ha realitzat durant la jornada tècnica titulada ‘Noves tècniques per a la reducció de fitosanitaris a la vinya’, en la que la Universitat Politècnica de Catalunya, membre del consorci de COPPEREPLACE, també ha exposat els seus resultats. Han intervingut a la presentació Emilio Gil, director de la unitat de mecanització agrària de la UPC, i la investigadora Elena Sánchez, que ha detallat els resultats dels tractaments d’aplicació variable i de les microcàpsules de coure. La jornada ha comptat, a més, amb la participació de Joan Reyes, responsable de la secció d’agricultura i sanitat vegetal dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Generalitat de Catalunya) a Barcelona, que ha exposat la situació legal del coure en l’àmbit europeu.

COPPEREPLACE està integrat per un total de 13 entitats espanyoles, franceses i portugueses del sector vitivinícola i acadèmic que estudien com reduir de manera significativa l’ús del coure en viticultura i la utilització de productes alternatius, durant el
període comprès entre novembre del 2020 i febrer del 2023. Famíilia Torres i Jean Leon han participat en el projecte realitzant assajos a la vinya amb productes alternatius al coure i altres centrats en l’ús de tractaments de dosificació variable en funció del vigor de la planta obtingut mitjançant imatges per satèl·lit i en analitzar els beneficis de les cobertes vegetals a la vinya.

COPPEREPLACE està integrat per un total de 13 entitats espanyoles, franceses i portugueses del sector vitivinícola i acadèmic que estudien com reduir de manera significativa l’ús del coure en viticultura i la utilització de productes alternatius, durant el
període comprès entre novembre del 2020 i febrer del 2023. Famíilia Torres i Jean Leon han participat en el projecte realitzant assajos a la vinya amb productes alternatius al coure i altres centrats en l’ús de tractaments de dosificació variable en funció del vigor de la planta obtingut mitjançant imatges per satèl·lit i en analitzar els beneficis de les cobertes vegetals a la vinya.

El projecte COPPEREPLACE, que porta per títol ‘Desenvolupament e implementació integrat de noves tecnologies, productes i estratègies per reduir l’aplicació de coure en vinyes i remeiar sòls contaminats en la regió SUDOE’, compta amb un pressupost superior a 1,6 milions d’euros i ha rebut més d’1 milió d’euros de finançament per part del Programa de Cooperació Territorial Europa Suroccidental (Interreg Sudoe).

Pots veure el vídeo resum dels assajos i resultats de COPPEREPLACE aquí: https://youtu.be/WFl-SLtIi7Y