Família Torres conclou la verema a Catalunya amb la varietat ancestral pirene, plantada al Prepirineu

Família Torres conclou la verema a Catalunya amb la varietat ancestral pirene, plantada al Prepirineu

Josep Sabarich, director tècnic: “Ha estat una campanya intensa i d’excel·lent qualitat, amb vins que destaquen per la seva finor i potencial aromàtic”

Vilafranca del Penedès, 9 d’octubre de 2025. Família Torres ha donat per finalitzada aquesta setmana la verema de les seves vinyes a Catalunya, amb la varietat ancestral pirene de la seva finca de Sant Miquel de Tremp, situada al Prepirineu, a 950 metres d’altitud. Aquesta varietat prefiloxèrica recuperada per Família Torres posa fi, un any més, a una campanya que acaba una setmana abans que l’any passat, després de vuit setmanes d’intens treball a la vinya i el celler.

Pirene és una de les varietats ancestrals que està potenciant Família Torres, juntament amb forcada, moneu i gonfaus, no només pel seu potencial enològic sinó per la seva capacitat d’adaptar-se a les exigències del canvi climàtic. Està plantada a la seva vinya a major alçada, on mostra la seva millor expressió. Segons Josep Sabarich, director tècnic de Família Torres: “El tancament de la campanya amb la pirene de Sant Miquel de Tremp ratifica la nostra estratègia d’adaptació al canvi climàtic, apostant per ceps resilients i vinyes en alçada”.

Família Torres compta amb més de 1.000 hectàrees de vinyes en propietat ubicades al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, i treballa amb prop de 700 proveïdors de raïm. Per a Sabarich: “2025 ha estat una molt bona campanya, amb rendiments normals, en la qual per fi hem pogut deixar enrere els anys d’extrema sequera. Ha estat intensa i exigent, però d’excel·lent qualitat, i ens deixa vins aromàtics i amb gran potencial”.

Verema intensa i de qualitat

El cicle 2025 va començar amb un hivern suau i una primavera fresca i plujosa, les vinyes de Catalunya van mostrar un creixement vigorós, tot i que amb cert retard en el seu desenvolupament. L’inici de l’estiu, marcat per calor intensa i falta de pluges, va permetre que les vinyes recuperessin ràpidament el seu cicle habitual. L’onada de calor d’agost va accelerar la maduració de les varietats blanques i primerenques, cosa que va motivar un avançament de la verema.

“Iniciem la campanya el 13 d’agost amb molta intensitat i per a mitjans de setembre, la majoria dels raïms blancs dels nostres vins ja havien estat recollides”, explica Josep Sabarich. Dels vins blancs, el director tècnic destaca “el seu perfil fi i vibrant”.

Pel que fa a les varietats negres, Sabarich comenta que “van patir menys l’impacte de la calor, tot i que es va optar per una recol·lecció lleugerament anticipada per obtenir vins amb una maduració menys marcada”. A mitjans de setembre, el ritme de la verema es va alentir gràcies al descens de les temperatures i nits més fresques. “Els vins negres d’aquesta anyada destaquen per la seva elevada acidesa, colors vius, aromes de fruita vermella i una marcada tensió en boca que potencia la sensació de longitud i frescor”, conclou el director tècnic de Família Torres.

 

Sobre Família Torres                                                                                                          www.torres.es

Arrelada en la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’ elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per fer front al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero,  Rueda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, i cofundadora d’ International Wineries for Climate Action i de l’Associació de Viticultura Regenerativa.