Família Torres acull la primera demostració del tractor elèctric i autònom de Monarch

  • El celler incorporarà tractors elèctric per assolir les zero emissions netes el 2040.

Vilafranca del Penedès, 18 de juny de 2024. La vinya Mas La Plana de Família Torres, a Pacs del Penedès, ha estat l’escenari escollit pel fabricant americà Monarch per fer la primera demostració a Espanya del seu tractor elèctric i de conducció autònoma. Un vehicle innovador, que estarà disponible a Europa a partir del 2025 i que contribuirà a descarbonitzar el sector vitivinícola, a més d’afavorir un model agrari més respectuós amb l’entorn.

L’assaig s’ha realitzat amb dos tractors del model MK-V. Jean-Philippe Fejoz, responsable de vendes de Monarch a Europa, ha explicat les prestacions i avantatges d’aquest tractor als assistents, principalment viticultors i cellerers del Penedès i altres regions vitivinicoles, els quals  han tingut l’oportunitat de conduir-lo. El model desenvolupat per Monarch, que ja s’està comercialitzant als Estats Units, és un tractor 100% elèctric, autònom i connectat capaç d’executar la majoria de tasques a la vinya. La connectivitat permet realitzar en remot ajustos dels apers, iniciar i aturar les operacions així com ajustar la presa de força i la velocitat del tractor, des de qualsevol lloc.

Família Torres ha acollit aquesta demostració a les seves vinyes pel seu interès a conèixer els últims avenços en l’electrificació del camp. El celler té previst incorporar tractors elèctrics a les seves vinyes i aconseguir neutralitzar les emissions del seu ús amb la càrrega d’ electricitat verda autogenerada. Aquesta mesura forma part del seu pla d’acció climàtica Torres & Earth, amb el qual espera reduir el 60% de les seves emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al consumidor, el 2030 respecte al 2008, i assolir les zero emissions netes el 2040.

Sobre Família Torres

Arrelada en la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’ elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la viticultura regenerativa i en la recuperació de varietats ancestrals per adaptar-se al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’ Europa, i cofundadora d’ International Wineries for Climate Action i de l’ Associació de Viticultura Regenerativa.