En el camí de la resposta al canvi climàtic i a la valorització del vi català, l’INCAVI presenta el Pla de Recerca i Innovació 2030

  • El Pla de Recerca 2030 contempla 19 projectes transformadors amb
    un pressupost global aproximat de 7 milions d’euros

L’evidència del canvi climàtic i la sostenibilitat econòmica i social de la vitivinicultura són dos elements clau contemplats en el Pla de Recerca i Innovació 2030 que ha presentat avui l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) en el marc d’una reunió del seu Consell Assessor a l’Estació Enològica de Reus. En la reunió hi ha participat el secretari d’Alimentació del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, i la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells. El disseny del nou Pla estava previst com un dels objectius del Pla Estratègic Horitzó 2025 de l’INCAVI, per tal de reforçar i impulsar el seu paper de Centre Públic d’Investigació.

 

Aquest Pla de Recerca contempla un total de 19 projectes enfocats arespondre a les necessitats clau del conjunt del sector com són l’adaptació de la vitivinicultura al canvi climàtic i la valorització del vi català des d’una òptica eficient. Els projectes ja
planificats, que despleguen un total de 48 accions executives, s’inclouen en 5 grans àrees de treball:

Per la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, “a l’INCAVI ens dotem d’una agenda d’innovació i recerca pública, col•laborativa i aplicada, per tal de contribuir a projectar el #vicatalà cap al futur. El Pla de Recerca permetrà al sector prendre millors decisions per adaptar la vitivinicultura als reptes que tenim.” El conjunt del Pla de Recerca compta amb el compromís ferm de l’INCAVI i del DACC que es materialitza en una inversió global aproximada de 7 milions d’euros fins al 2030 i el desenvolupament d’un equip de 26 professionals amb un potencial d’hores dedicades a innovació de 24.500 a l’any.

Projectes de futur per al viticultor
La transferència del coneixement en qualsevol sector requereix d’una mirada global, holística, connectant tot allò que permeti assolir el propòsit final. L’objectiu és donar eines als professionals per tal de tenir el millor sector vitivinícola. En aquest sentit, la mirada cap a la sostenibilitat és una línia d’investigació transversal dins del Pla de Recerca de l’INCAVI. Per això, fa especial èmfasi en les solucions a les conseqüències del canvi climàtic, la recuperació de varietats autòctones i la millora de processos enològics.

  • Un exemple destacat per cada àmbit del Pla de Recerca: La recuperació de vint varietats abans de 2030. L’INCAVI farà un treball d’identificació, caracterització, conservació i descripció agronòmica i enològica amb la mirada posada en el manteniment de la personalitat vitícola del país. Aquest projecte es basa en la col·laboració públic privada amb associacions de viticultors, empreses privades i, fins i tot, particulars que volen recuperar varietats del patrimoni català.
  • Millora del reg del viticultor amb l’aplicació d’Intel·ligència artificial. L’INCAVI no només encararà nous estudis en el reg sinó també en la gestió de l’aigua en secà amb nous endòmetres, algoritmes, etc… El Pla de Recerca de l’INCAVI posa de manifest que sense R+D no serà viable la viticultura de secà.
  • Llevats que mitiguen els efectes del canvi climàtic. El Pla desenvoluparà eines microbiològiques per mitigar els efectes que el canvi climàtic està provocant en les característiques enològiques dels mostos i vins. Això implica la troballa de llevats per incrementar l’acidesa, disminuir el pH i reduir el grau alcohòlic dels vins, per exemple.
  • Envelliment amb fusta de boscos catalans. Amb el projecte: “Influència d’espècies botàniques d’origen català en la composició i perfil aromàtic del vi” l’INCAVI té previst iniciar l’estudi de la influència de l’ús de botes d’espècies forestals catalanes en la composició i perfil aromàtic dels vins catalans, comparant els resultats obtinguts segons les diferents espècies botàniques.
  • Digitalització en els àmbits d’smart cellars i smart vineyard. En els propers anys, l’aplicació d’una sistematització de les dades de comercialització dels cellers i la previsible incorporació de la intel·ligència artificial i la tecnologia blockchain en les auditories obre un camp d’aplicació molt important per l’augment del valor dels vins catalans i garantir la traçabilitat. Aquests dos aspectes són prioritaris per l’INCAVI, i així ho recull el Pla de Recerca. Un Pla alineat amb els centres de recerca capdavanters a nivell internacional

L’INCAVI ha impulsat un informe per conèixer en profunditat les agendes d’innovació dels principals centres del sector vitivinícola, a nivell mundial. Entre ells, els centres francesos (Burdeus i INRAE), italians, australians (Universitat d’Adelaida) i americans (UC Davis). Aquest informe ha permès confirmar que els principals àmbits on l’INCAVI vol posar l’accent son compartits pels principals centres de recerca internacionals i també planificar el calendari de treball de manera realista a partir dels recursos que s’hi poden obtenir i destinar. El mandat de l’Institut com a centre de recerca es referma amb el nou Pla de Recerca.