Els enòlegs i enòlogues fan un repàs i valoren tècnicament la verema 2021

Aquest passat 27 de gener de 2022 a les sis de la tarda, va tenir lloc la xarrada sobre la verema 2021. L’esdeveniment es va realitzar a la Fassina de Can Guineu, a Sant Sadurní d’Anoia, però els assistents també van poder-ne gaudir per streaming i finalment i a través de les xarxes socials de l’ACE-CEEC.

La jornada va començar amb una visita a la Fassina de Can Guineu, què s’ha remodelat recentment.

A continuació, es va donar pas a la valoració de la verema 2021, on hi van participar diversos enòlegs i professionals del sector. Cadascun dels assistents participants van valorar la verema globalment des de l’àmbit general de la seva DO, i sense entrar en particularitats específiques de cap celler en concret. A la xerrada van participar alguns enòlegs i professionals del sector com:

  • Miquel Palau, Abadal DO BAGES I TERRA ALTA
  • Miquel Cantó, Cooperativa de Sarral DO CONCA DE BARBERA
  • Meri Nieto, Raimat DO COSTERS DEL SEGRE I CAVA
  • Franc Vernet, Cal Grau DOQ PRIORAT
  • Carles Playà (En representació del Col·legi d’enòlegs i enòlogues de Catalunya i l’Associació Catalana d’Enòlegs) DO EMPORDÀ-PENEDES-PRIORAT-BAGES
  • Enric Gil, Masia Roura DO ALELLA-PENEDES
  • Jordi Torrens, Freixenet DO CAVA-DO PENEDES
  • Enric Bartra, INCAVI
  • Lluis Giralt, INCAVI
  • Sebatià Alvarez, president de la DO Priorat
  • Pilar Urpí, Freixenet DO CAVA-DO PENEDES
  • Jordi Paris, Coop. Artesa de Segre DO COSTERS DEL SEGRE
  • Ciriac Carbó, Celler Domenys DO PENEDÈS – DO CONCA DE BARBERÀ
  • Maria Galup, Covides DO PENEDÈS – DO CAVA

L’acte també va comptar amb la presència dels enòlegs: Roser Amorós, Marta Casanovas, Marta Esteban, Josep Ma Martí, Pedro Muñoz, Agnès Nadal, Àlvarez Salustià i Pere Campos.

La xerrada va tenir un format breu i directe on els ponents van anar intervenint exposant les seves experiències durant l’última verema.

Us vau perdre la Xerrada de la verema? No us preocupeu, hem fet un breu recull d’algunes intervencions que de ben segur us resultaran interessants si us interessa el que passa dins el món de l’enologia.

Enric Gil, de Masies Roure (DO Alella), va explicar les principals característiques que havia tingut la verema a la DO Alella i va destacar alguns tractaments que s’havien fet en fusta per tal de reduir el risc de Míldiu enguany.

Va destacar que havia estat un hivern extremadament sec però la vinya vella ha aguantat força bé. Als fondos argilosos han tingut certa pèrdua de fulla, però tot i això, comenta que ha estat un any moderat en comparació a altres anys i destaca l’augment dels pH en contraposició amb d’altres zones.

Gil també va destacar que havia estat un bon any especialment per als negres amb un nivell de polifenols molt alt. Encara que justament la DO Alella no es coneix pels vins negres, va assenyalar, però és una realitat que també va voler compartir.

Sebastià Alvarez, president de la DOQ Priorat. Va destacar el fred i la neu del temporal Glòria, i comenta que és un dels factors que va portar les plantes van arribar a la verema amb una càrrega de raïm molt correcta.

Al Priorat, es parlava d’una verema il·lusionant en vistes de com havia anat la de l’any anterior amb el Míldiu. Les pluges finals han allargat la verema fins octubre, tot i què finalment, els vins del Priorat han assolit el grau correcte on es destaca l’equilibri i una maduresa important que fa que puguem parlar d’una molt bona campanya.

Franc Vernet, a Bodegas y Viñedos de Cal Grau DOQ Priorat, subscriu les paraules d’Avarez i destaca que les Garnatxes han estat molt rodones i han baixat el grau alcohòlic, fet que ha ajudat a aconseguir uns vins elabrats amb Garnatxa magnífics.

Lluís Giralt, de l’INCAVI, va assenyalar diferents aspectes de la meteorologia durant la campanya i dades de l’evolució meteorològica. Les tendències que va exposar, són un clar reflex del canvi climàtic i l’escalfament global que ja viu el sector vitivinícola en els darrers anys.

En general, pel què fa la distribució pluviomètrica, durant els mesos de juliol i agost, s’observa una sequera important a la part superior de Catalunya i menys incidència d’aquest fenomen a la part inferior.

Enric Bartra, també d’INCAVI, va analitzar diferents aspectes i paràmetres relacionats amb la verema. Com la mesura del pH, del nitrògen, del tartàric o l’àcid màlic de la verema del 2021.

Alguns enòlegs, van participar en aquest cas, per comentar com havien estat les seves veremes a nivell quantitativa i qualitatiu i segons aquests paràmetres mesurables.

En general, les notes predominants a totes les DO, han estat d’uns pH mes baixos que a les darreres edicions. Justament el pH era un dels factors que preocupava recentment als enòlegs, ja que estava pujant de manera sostinguda durant les darreres campanyes. Aquesta temporada però, s’ha observat una moderació al PH i és un factor que molts han volgut destacar d’aquesta verema 2021.

Miquel Cantó, de la Cooperativa de Sarral DO Conca de Barberà, va explicar que en qüestió de producció, ha estat un any estàndard per a aquesta cooperativa. Es parla d’una collita mitjana tenint en compte què des de 2016 no han tingut collites molt normals. És a dir, que les collites anteriors havien estat anormalment baixes.

Assenyala, l’aparició sobtada d’animals com el conill, que han fet mal a la vinya. Aquests animals ja hi eren però han notat un repunt dels danys que provoca.

Destaca també la sequera de l’estiu que s’ha compensat amb les pluges de juny i setembre. Les dates de verema de la DO Conca, han estat normals a les dades d’altres anys, tot i què les pluges de setembre han allargat algunes maduracions com els Trepats que s’han allargat fins a Tots Sants.

Cantó, ha engegat somriures de complicitat quan ha comentat que ha estat una verema plàcida tot i què realment no te clar si això existeix als cellers. Finalment, l’ha matitzat i l’ha descrit com a “suportable”.

En Ciriac Carbó de Celler Domenys, de la zona del Baix Penedès, va intervenir també per destacar la bona collita de Macabeu i de Trepat respecte a anys anteriors.

Aquesta zona va viure un episodi de calor bastant important aquest estiu que va avançar una mica les dates de la verema 2021.

Assenyalaven què pràcticament han tingut dues zones molt diferenciades pel que fa a la verema, parlant de dues veremes totalment diferents al Penedès en funció de com ha incidit l’assecada de l’estiu.

Pilar Urpí, enòloga de Freixenet, DO Cava i Maria Galup, enòloga de Covides van assenyalar que a meitat d’agost, van tenir unes nits sense contrast tèrmic entre el dia i la nit. Fet que es va reflectir a la collita d’algunes varietats.

Va matitzar diferències de comportament entre les maduracions del Chardonnay, el Macabeu i la Parellada.

Destaca també que finalment i malgrat aquesta dificultat, l’acidesa s’ha mantingut i s’han assolit uns vins estables i molt frescos.

Carles Playà, representant de l’ACE-CEEC, va explicar com havia anat la verema també a la DO Empordà.

Comença indicant que a la DO Empordà no van tenir les pluges de setembre, com a les altres Dos i què les graduacions han estat generalment bones. També han detectat un pH mes baix a comparació d’altres temporades.

Va destacar que els vins han sortit molt bons a causa del bon estat sanitari del raïm.

Miquel Palau, enòleg d’Abadal, afegeix què al Plà de Bages el 18 d’abril va haver una gelada total i què la vinya es va refer d’una forma sorprenent. La sortida dels petits raïms va ser molt forta i si no fos per la sequera de l’estiu haurien “sortit als noticiaris”.

Destaca un pH sorprenentment baix, uns àcids màlics relativament baixos i apunta que han trobat recentment amb la necessitat de tractar el corc a la vinya.

Finalment, destaca, han superat la verema 2021 amb força bona nota.

Després van intervenir la Meri Nieto de Raimat i el Jordi Paris de la cooperativa Artesa de Segre, què ens van fer una pinzellada de com havia estat la verema a la zona de Costers del Segre, on van destacar també el baix pH i una collita sanitàriament molt bona. Coincidint amb la resta de DOs.

Els representants de la Terra Alta, no van poder assistir a l’esdeveniment degut a la incidència del COVID però comenten la resta de companys que han tingut un any de producció molt bo, sense sequeres però amb petites dificultats amb la maduració de varietats mes tardanes com en d’altres DO’s.