Els elaboradors i associats de l’ACE-CEEC, Raül Bobet, i Miquel Palau participaran a la BWW explicant com vinifiquen en cips de pedra d’ entre el segle XII i el XIX.

Barcelona Wine Week s’erigeix com la cita més exclusiva del vi espanyol de qualitat

  • Després de penjar el ‘sold out’ en temps rècord, BWW 2024 reunirà més de 850 cellers de prestigi amb compradors i importadors clau

 

  • Comptarà amb un centenar d’experts, grans sommeliers i reputats elaboradors que avançaran les tendències dels millors vins

 

Barcelona Wine Week es consolida com la cita ineludible per als millors cellers del país i batrà rècords en la seva quarta edició, que se celebrarà del 5 al 7 de febrer de 2024 en el recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. Més de 850 cellers de 70 DOs exhibiran els seus millors vins en una fira que mostra, de manera exclusiva, la qualitat de la millor producció vitivinícola del país a importadors de tot el món. Comptarà, a més, amb un programa protagonitzat per prop d’un centenar de prestigiosos experts que debatran sobre els reptes del sector i revelaran el vi que ve. 

El saló de referència del vi espanyol de qualitat, Barcelona Wine Week (BWW), encara la seva millor edició amb la participació de més de 850 cellers que presentaran els productes de major qualitat del mercat espanyol i establiran contactes comercials amb els més de 20.000 visitants professionals, confirmant-se com un esdeveniment únic a Espanya per a la dinamització i la internacionalització del sector.

En aquest sentit, participaran 650 grans compradors i importadors de països estratègics com els Estats Units, Alemanya, el Canadà, Països Baixos, la Xina o el Regne Unit, convidats per BWW en col·laboració amb ICEX España Exportació i Inversions. Se’ls sumaran prop de 1.000 compradors nacionals convidats per BWW mitjançant el seu programa VIP Buyers. En total, es calcula que durant l’esdeveniment se celebraran més de 11.400 reunions de negocis entre aquests compradors i les empreses expositores.

Durant la presentació del saló que ha tingut lloc avui a Madrid, el president de Barcelona Wine Week i de la D.O. Cava, Javier Pagés, ha dit que “BWW s’ha convertit en la cita en la qual tots els professionals del vi volen estar pel seu model exclusiu, la presència de compradors de nivell que generen grans oportunitats de negoci i el seu programa inspirador de tastos i ponències”. I ha afegit que el saló ha rebut “un enorme interès del sector per a participar i hem penjat el cartell de “sold-out” en temps rècord. Però, encara que continuem creixent, el nostre principal objectiu no és la quantitat d’oferta sinó una aposta clara per la qualitat i l’excel·lència dels nostres expositors i visitants en un esdeveniment premium”. 

BWW 2024 comptarà amb grans marques expositores com Araex, Protos, Matarromera, Pago de los Capellanes, Juvé & Camps, Iguazú, La Rioja Alta, Freixenet Vallformosa i amb centenars de mitjans i petits cellers agrupats en més de 70 Denominacions d’Origen de tot l’Estat. Les que tindran major presència seran la DO Cava, la DO Penedès, la DOCa Rioja y la DO Ribera del Duero, però també hi seran moltes altres com Rueda, Priorat, Bierzo, Madrid, València, Jumilla, Costers del Segre Navarra. Per comunitats, destaca la participació de Catalunya, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Euskadi, Galícia i La Rioja.

El saló, que creix un 12% fins als 7.000 m², estarà estructurat en tres grans àrees. La més gran serà BWW Lands (65% de l’espai), amb els cellers organitzats per D.O.s i altres segells de qualitat. A continuació, BWW Brands i BWW Complements&Tech (28% de l’espai), amb algunes de les marques més reconegudes del mercat. I, finalment, BWW Collectives i BWW Impulse, amb petits projectes i microcellers procedents de tot el país.

 

Un gran tast amb l’últim en vinsL’ampli programa d’activitats de BWW 2024 tornarà a comptar amb prop de 100 experts, Masters of Wine, sommeliers, crítics i destacats elaboradors que analitzaran els grans reptes i macrotendències del sector i oferiran tastos únics i irrepetibles. En aquesta edició, l’eix temàtic central portarà per títol ‘Recipients per a l’elaboració i criança del vi: recuperar i innovar’ i aprofundirà en la tendència a utilitzar recipients singulars, nous o recuperats, que permeten al vi expressar-se amb gran llibertat i puresa. Des d’àmfores i tines a ous de ceràmica, ciment o granit; barriques i fudres de fustes singulars; almàsseres fetes en pedra o ancestrals tines de pedra seca.

En aquesta temàtica destaquen sessions com el tast ‘Criances alternatives, la vinificació més enllà de la fusta’ que protagonizaran elaboradors com Fernando Mora (Master of Wine i fundador de Bodegas Frontonio, Aragó), Dominik Huber (Terroir al Límit, D.O.ca Priorat), Sara Pérez (Venus, D.O.ca Priorat) i Javier Revert (Javi Revert Viticultor). O la taula rodona en la qual participaran Almudena Alberca (Master of Wine i enòloga), Pilar Cavero (sommelier i crítica de vins a ABC) i Carlota Pena (enòloga i experta en biodinàmica) per a analitzar els recipients de criança més singulars.

BWW 2024 també reunirà els guanyadors del concurs Millor Sommelier de l’Estat els anys 2019, 2021 i 2022: Diego González, Gabriel Lucas y Álex Pardo per parlar de macrotendències en l’ elaboració del vi. I els elaboradors Raül Bobet, Alfredo Maestro Miquel Palau explicaran com vinifiquen en almàsseres d’ entre el segle XII i el XIX.

La diversitat de materials i recipients i la seva influència en el vi quedarà palesa en l’espai Wine Tasting Journey, que oferirà un tast autoguiat amb 70 vins envellits en recipients singulars.

Altres ponències destacades seran les de Peter Richards, Master of Wine i un dels més reconeguts comunicadors del vi del Regne Unit; Beth Willard, de la revista Decanter; Ferran Centelles (El Bulli Foundation); o François Chartier, triat millor sommelier del món i considerat el gran referent en la creació d’harmonies moleculars entre vins i plats.

Donant continuïtat al seu habitual i exclusiu tast, el sommelier i periodista de La Vanguardia Ramon Francàs oferirà la sessió ‘Els 10 magnífics de la D.O. Ribera del Duero’ que recorrerà els millors vins de cellers com Pago de Capellanes, Vega Sicilia, Viña Sastre o Aalto.

De la sostenibilitat a la Intel·ligència ArtificialPer la seva part, l’espai BWWHub acollirà diverses conferències i taules rodones sobre sostenibilitat, internacionalització i digitalització dels cellers. Destaquen sessions com la que analitzarà l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en el sector o la que se centrarà en l’exportació als Estats Units, amb la participació d’ICEX España Exportació i Inversions.

En el camp de la sostenibilitat, s’analitzaran tècniques per a la reducció de la petjada de carboni, i cellers com Masaveu, Arizcuren o Mar de Frades presentaran les seves accions per a adaptar-se al canvi climàtic. Altres sessions analitzaran les noves normes d’etiquetatge del vi o les tendències entorn al consum de vi sense alcohol, a través d’una taula rodona que comptarà amb els cellers Matarromera, Família Torres i Juan Gil.

Barcelona Wine Week també se celebrarà a tota la ciutat. Durant l’esdeveniment, en el marc del programa Barcelona Likes the City, l’Hotel Wine Tour agermanarà diferents D.O.s amb hotels de 5 estrelles que oferiran tastos, maridatges i altres propostes per a donar a conèixer els vins dels seus cellers.

BWW compta amb la col·laboració de la Federació Espanyola del Vi (FEV); el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA); el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; ICEX España Exportació i Inversions i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. També rep el suport de Cajamar, el grup financer referent de la banca cooperativa a Espanya.