Què pot fer el vi pel teu cor?

Avui és una bona ocasió per recordar que el consum moderat i responsable de vi ha demostrat reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, especialment l’infart de miocardi, segons afirma el Dr. Josep Masip, president del Comitè Científic de FIVIN i cardiòleg.

Nombrosos estudis científics han mostrat una corba a J en la relació entre el consum d’alcohol i la malaltia cardiovascular. Això vol dir que els consums lleugers s’associen a una disminució del risc mentre que els consums elevats ho augmenten. En aquest context, el vi ha mostrat avantatges respecte altres begudes. Així, alguns dels seus components com els polifenols, entre ells el resveratrol i els tanins, tenen propietats antiinflamatòries, antioxidants i antitrombòtiques. El vi augmenta el colesterol saludable (HDL), que protegeix del dipòsit de colesterol a les artèries. Tots aquests efectes contribueixen a reduir el procés d’aterosclerosi i trombosi a les artèries coronàries, responsables de l’infart de miocardi. Els tanins que provenen de la pell i de les llavors del raïm, aporten propietats astringents i antiinflamatòries que actuen contra els radicals lliures. Els tanins són molt presents a la maceració del vi negre i als vins blancs fermentats en bóta.

Aquest any s’han publicat estudis nous que han tornat a confirmar l’efecte beneficiós del vi. Un dels quals ha inclòs 56 cohorts amb més de 1.5 milions d’individus procedents de diferents països i nivells socioeconòmics, ha confirmat que el consum lleuger de vi (1-4 begudes a la setmana) disminueix el risc de mort cardiovascular respecte d’altres tipus de beguda, encara que aquests efectes es podien veure influïts per l’estil de vida, la genètica i els factors socioeconòmics. Tot i això, un altre estudi desenvolupat en una població dels Estats Units de prop de 1000 pacients de mitjana edat, ha trobat que els bevedors lleugers d’alcohol (5-14 begudes a la setmana) i moderats (5-14 begudes a la setmana) tenien menors índexs de risc cardiovascular que els bevedors molt lleugers o esporàdics (1-4 begudes en dues setmanes) i aquesta reducció era independent de factors demogràfics i els estils de vida, sent els consumidors de vi els que mostraven més reducció de risc, respecte a les altres begudes.

El president del Comitè Científic de FIVIN, Dr. Josep Masip, explica que “aquests estudis han vingut a corroborar que el consum lleuger-moderat de vi aporta un benefici en termes de salut cardiovascular. Tot i que no està ben definit quin és el nivell de consum a partir del qual es perd aquest benefici, sembla que estaria per sobre de les dues begudes diàries. Cal no oblidar que un consum excessiu de vi i d’alcohol és perjudicial, i ho és més a la població jove i amb pràctiques de consum tipus atracació. Per això, és important emfatitzar la moderació com a premissa principal de consum”.

El vi és un dels aliments essencials de la cultura mediterrània i la nostra gastronomia. A Espanya, com en altres països mediterranis amb la mateixa tradició, el consum típic de vi sol associar-se a unes pautes de consum moderat regular, sempre en combinació amb els àpats i en un ambient de socialització. Actualment molts consumidors es decanten pel vi com a part d’un estil de vida saludable, sostenible i de saber gaudir dels plaers que aporta, que també contribueixen positivament a la salut.

 

Referències científiques:

Moderate Alcohol Use Is Associated with Reduced Cardiovascular Risk in Middle-Aged Men Independent of Health, Behavior, Psychosocial, and Earlier Life Factors.
Nutrients. 2022; 14(11):2183. https://doi.org/10.3390/nu14112183

Alcohol Consumption and Cardiovascular Health
American  Journal of Medicine. 2022 May 14:S0002-9343(22)00356-4. https://doi:10.1016/j.amjmed.2022.04.021. Epub ahead of print. PMID: 35580715.

 

Article original