El consum moderat de vi està relacionat amb el desenvolupament de l’Alzheimer? Què diu la ciència

Els mitjans de comunicació van recollir la publicació d’una nova investigació afirmant en titulars i contingut dels articles que, segons l’estudi, fins i tot quantitats modestes d’alcohol poden accelerar l’atròfia cerebral. Si s’analitza amb detall la investigació, els resultats no sustenten aquestes afirmacions.

L’estudi, titulat “Ethanol exposure alters Alzheimer’s-related pathology, behavior, and metabolism in APP/PS1 mice” va ser realitzat per investigadors de la Wake Forest School of Medicine dels EUA i es va publicar a la revista Neurobiology of Disease.

L’objectiu d’aquest treball va ser investigar en ratolins si l’exposició crònica a l’etanol n’alterava el comportament, el metabolisme i si produïa canvis en la molècula β-amiloide, que es relaciona amb el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

Durant les 10 setmanes que va durar l’experiment es va comparar l’evolució de dos grups de ratolins mascle: ratolins sans i ratolins model de la malaltia d’Alzheimer (APPswe/PSEN1) que prenien aigua, davant dos grups més de ratolins sans i ratolins model de la malaltia que podien prendre aigua o alcohol (20% vol.) opcionalment durant 12 hores al dia, 4 dies consecutius a la setmana.

Els resultats van mostrar que els ratolins model de la malaltia d’Alzheimer que tenien accés a l’etanol presentaven alteracions en el comportament, en el metabolisme, així com un grau d’atròfia cerebral més gran i un nombre més gran de plaques β-amiloides de menor grandària, distribuïdes de forma diferent al cervell en comparació amb els ratolins sans.

És a dir, sembla que els resultats suggereixen que en el cas dels ratolins model de la malaltia d’Alzheimer l’etanol empitjoraria la seva evolució, però no en el cas dels animals sense la malaltia.

És un estudi en ratolins, amb les limitacions pròpies dels estudis experimentals. L’estudi analitza la ingesta d’alcohol al 20% i no permet conèixer el possible impacte d’altres substàncies associades com els polifenols continguts al vi. Cal esmentar que estudis previs han observat una relació entre l’abús de l’alcohol i el risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Tot i això, pel que fa al consum moderat, aquestes dades estan en contradicció amb estudis clínics amplis de cohorts anteriors que van trobar un menor risc de demència i malaltia d’Alzheimer en adults d’edat mitjana-avançada amb un consum moderat d’alcohol.

Per tant, els resultats disponibles de l’estudi no sustenten afirmacions com “han demostrat que fins i tot quantitats modestes d‟alcohol poden accelerar l’atròfia cerebral o la malaltia d‟Alzheimer”.

Un consum moderat de vi en persones adultes sanes és compatible amb una alimentació i un estil de vida saludable.