Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava 2023: Enfocat a les solucions enològiques davant la pèrdua d’acidesa per canvi climàtic

El divendres 17 de novembre de 2023 es celebrarà el Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava al Cava Centre a la Fassina de Can Guineu, Sant Sadurní d’Anoia.

Els reptes dels vins de clima càlid

Sota el lema “Solucions enològiques a la pèrdua d’acidesa pel canvi climàtic”, aquest esdeveniment abordarà els reptes que afronten els vins de climes càlids, sovint caracteritzats per una manca d’acidesa i un pH alt.

La bioacidificació: una solució ecològica

Experts internacionals compartiran i debatran sobre les tècniques actualment disponibles, incloent aquelles que estan en línia amb les tendències orgàniques i ecològiques actuals, com l’ús de microorganismes fermentatius amb efecte bioacidificant. A més, s’examinaran les pràctiques de cultiu i la biodiversitat del sòl com a eines per contrarestar els efectes del canvi climàtic.

Canvi climàtic i vins: una combinació desafiadora

A mesura que el canvi climàtic continua, les zones vitivinícoles de clima càlid s’estan ampliant i els seus efectes es fan més evidents, inclòs l’excessiu contingut d’etanol i la manca d’acidesa en els vins. Aquestes variacions tenen un impacte significatiu en la qualitat i els perfils sensorials dels vins resultants.

Afrontant el futur: acidificació i disminució de pH

El Congrés Internacional ACE 2023 busca proporcionar una visió integral i actualitzada d’aquesta problemàtica, discutint tant solucions tradicionals com noves innovacions en el camp de l’acidificació i la reducció del pH dels vins. L’objectiu és ajudar a comprendre i abordar millor els desafiaments que el canvi climàtic i les demandes dels consumidors presenten en la producció de vins equilibrats i frescos.

Un esdeveniment híbrid: Presencial i en línia

Aquest any, el congrés tindrà un format híbrid, permetent la participació tant presencial com en línia. Properament compartirem un avenç del programa i s’obrirà el període de prereserva. Mentrestant, us recomanem que reserveu la data.

L’esdeveniment està organitzat per l’Associació Catalana d’Enòlegs – Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, amb la col·laboració d’INCAVI i La Confraria del Cava. Us hi esperem per a un dia d’aprenentatge, debat i descoberta en el món de l’enologia.

 

Programa

Butlleta d’inscripció al congrés 2023