Catalunya defensa a Madrid un mecanisme per valoritzar i assegurar la conservació de petites parcel·les de varietats ancestrals en procés d’experimentació

  • El DACC i l’INCAVI avancen en la creació d’un sistema per a la  incorporació de varietats de vitis vinífera, de manera rigorosa,  eficient i àgil al catàleg de varietats vegetals espanyoles i al potencial  vitivinícola català, per assegurar la conservació i millora de la  riquesa i variabilitat genètica existent al país .
  • A la reunió amb el Ministeri d’Agricultura s’ha explicat la necessitat  que Catalunya sigui centre validador de varietats experimentals.
  • El DACC també reivindica la sol·licitud de pròrrogues de les  autoritzacions de vinya davant l’actual escenari de sequera.

El Departament d’Acció climàtica,  Alimentació i Agenda Rural (DACC),  mitjançant la Direcció General  d’Agricultura i Ramaderia i la Direcció General de l’Institut Català de la vinya  i el vi (INCAVI), ha sol·licitat en una  reunió bilateral amb el Ministeri  d’Agricultura que s’apliquin un  conjunt de propostes per agilitzar i  millorar la singularització de les  produccions vitivinícoles de  Catalunya. El DACC ha defensat també la necessitat que l’INCAVI esdevingui centre oficial de reconeixement de  varietats amb l’objectiu d’agilitzar el procésd’incorporació al catàleg de varietats  comercials de vinya, ja que actualment a l’Estat només hi ha un centre reconegut.  Al mateix temps, com a demanda de la part del sector més innovador, s’ha  plantejat estudiar alguns models, com el francès per exemple, que permet la  comercialització del vi que contingui una part de raïm procedent de varietats  experimentals. Aquesta incorporació es regularia i fixaria a través d’un  procediment definit i controlat. 

Les directores generals d’Agricultura i Ramaderia i de l’Institut Català de la Vinya  i el Vi, Elisenda Guillaumes i Alba Balcells, respectivament, han mantingut  aquesta reunió de treball amb la directora de produccions i mercats agraris del  Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Ana Rodriguez. Durant la trobada també s’ha sol·licitat modificacions en la normativa existent per a la  millora i l’agilització del procediment actual per registrar una varietat, al mateix  temps que la incorporació de noves tecnologies d’identificació.  

Incorporació de noves varietats 

Actualment, existeix una forta demanda del sector per incorporar varietats de vitis vinífera autòctones, en perill de desaparició o desconegudes, amb diversos  objectius: mantenir la variabilitat i riquesa fitogenètica; singularitzar les  produccions dels diferents territoris de Catalunya, i cercar solucions naturals als  reptes del canvi climàtic.  

Aquesta tendència es prova en el fet que els darrers 8 anys s’han incorporat més  de 12 varietats autòctones i que en aquests moments s’està treballant per  incorporar 7 noves varietats ancestrals al potencial català. Per donar suport al  sector en aquesta prioritat l’INCAVI defensa la capitalització del patrimoni de  varietats de vinyes recuperades catalanes com un projecte prioritari del seu Pla  Estratègic Horitzó 2025, . 

Comercialització de raïm de varietats experimentals 

La recuperació de varietats no recollides dins el “Catálogo de variedades  Vegetales de España” i/o del Potencial vitícola Català, implica un gran esforç pel  viticultor, que ara per ara no pot rendibilitzar econòmicament ja que no és  possible comercialitzar el raïm obtingut d’aquest conreu.  A més, tot el procediment triga una mitjana de 15 anys des del moment que es  detecta una parcel·la, o uns individus, d’una varietat desconeguda fins a la seva  incorporació al potencial vitícola de Catalunya.  Per tant, des del DACC-INCAVI es considera necessari activar un mecanisme  que permeti reduir aquests terminis i l’impacte econòmic d’aquesta feina de  recerca totalment necessària i enriquidora del sector. 

Mesures per fer front a la sequera 

Davant de l’escenari actual de sequera, s’ha aprofitat la reunió per reclamar la  petició, que es va fer el passat mes de gener per carta davant del MAPA, perquè  sol·licitin sense demora a la Comissió europea, habiliti una nova pròrroga per les  autoritzacions de vinya que caduquen aquest any 2024, i fer-les extensives al  2025, tal i com es va fer a la campanya 2023. Així mateix, que es permeti  renunciar a la plantació evitant l’aplicació de les sancions administratives  regulades per no executar les autoritzacions de vinya en el seu període de  validesa.