Assistim a l’exposició “Ensenyar les cartes”
Assistim a l’exposició “Ensenyar les cartes”, una mirada íntima i nostàlgica a través de les cartes que han escrit la història de la gastronomia catalana, entre fogons, paraules i records (del 1960 al 2020). L’acte va tenir lloc el dimecres, 30 d’abril al Palau Robert comissariada per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
L’exposició és un homenatge a la restauració catalana, en el context de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una fita internacional per al Patrimoni Gastronòmic i Culinari.
Una exposició per homenatjar la restauració catalana
En el marc dels actes emmarcats per aquesta gran distinció, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha comissariat l’exposició “Ensenyar les cartes”, una mostra que rendirà homenatge a la tradició restauradora catalana, reconeguda a nivell mundial. L’exposició proposa un recorregut visual i històric sobre l’evolució de les cartes de restaurant, un element fonamental de la comunicació gastronòmica.
A través de “Ensenyar les cartes”, els visitants podran descobrir l’evolució del disseny i la qualitat d’aquests elements, des de les cartes manuscrites de principis del segle XX fins als minimalistes menús actuals. La mostra inclou també les grans i sumptuoses cartes de les dècades de 1980 i 1990, les redaccions detallades dels plats i els canvis econòmics que van afectar el sector, com el canvi de la pesseta a l’euro, un moment clau per entendre la història recent de la gastronomia catalana.
Aquesta exposició ens convida a reflexionar sobre com la restauració catalana ha sabut evolucionar, adaptant-se als nous temps sense perdre l’essència que la fa única i especial.


