Assistim a la xerrada PAS

El passat dia 21 de juliol, en Josep A. Llaquet va assistir a la xerrada PAS.

La directora general Elisenda Guillaumes posa en valor el model de Producció Agrària Sostenible com a eina per “combatre els efectes de l’emergència climàtica”

La directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, ha presentat avui al Centre Agora de Vilafranca del Penedes el model català de Producció Agrària Sostenible (PAS), un sistema per avaluar i certificar la sostenibilitat dels sistemes productius de diferents explotacions agrícoles i ara també, ramaderes de Catalunya, tenint en compte la vessant econòmica, ambiental i social.

Es o serà un sistema de certificació públic i voluntari com a via de diferenciació de productes que provenen de explotacions sostenibles, amb un segell de garantia o certificació que arribi als consumidors.

La idea és que amb el Quadern de Camp Digital, es calculi directament el nivell de sostenibilitat de cada producte i de cada productor. Amb aquesta eina cada productor podrà auto millorar-se en el PAS. AMBIENTAL: petjada de carboni, petjada hídrica, biodiversitat de cultius (indis de superfície equivalent d’infraestructures ecològiques), sòl (balanç de nitrogen i de fòsfor), materials i energia, i salut i benestar animal. SOCIAL: condicions de vida dignes, drets laborals, igualtat, seguretat i salut laboral. ECONOMIC: inversió, vulnerabilitat, qualitat, producte i informació, i economia local. Concretament, la directora general ha compartit els resultats obtinguts després que s’hagin testat de forma positiva 39 explotacions, assenyalant que més del 40% de les 43 pràctiques de sostenibilitat ambiental que proposa la PAS ja s’estan implementant amb èxit per part dels productors catalans. “L’objectiu és assolir un sistema agroalimentari sostenible, perquè serà una de les nostres millors eines per combatre els efectes de l’emergència climàtica i avançar cap a la sobirania alimentària”, ha afegit Guillaumes.