Els vins de la DO Pla de Bages, presents als Premis Nacionals de Gastronomia al Món Sant Benet

Els vins de la DO Pla de Bages, presents als Premis Nacionals de Gastronomia al Món Sant Benet

Sant Fruitós de Bages, 12 de juny de 2025

La Denominació d’Origen Pla de Bages va tenir un paper destacat en la darrera edició dels Premis Nacionals de Gastronomia, celebrada als jardins i al restaurant L’Ó de Món Sant Benet el passat dimecres dia 11 de juny. En el marc de l’aperitiu de la gala, s’hi va instal·lar una barra de vins amb referències dels cellers de la DO, oferint una mostra representativa de les varietats autòctones del territori, amb especial èmfasi en la Picapoll.

L’espai exterior del Món Sant Benet, als peus del monestir, va acollir aquest showroom vitivinícola en un entorn amb una relació històrica directa amb la cultura del vi al Bages. Des de l’Edat Mitjana, el Monestir de Sant Benet havia exercit un paper clau en l’organització agrícola i en la difusió del conreu de la vinya al territori. Aquest vincle patrimonial confereix un significat especial a la presència dels vins de la DO Pla de Bages en aquest escenari.

Els Premis Nacionals de Gastronomia, impulsats per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, reconeixen anualment figures destacades del panorama gastronòmic català. En l’edició d’enguany, van ser distingits noms com Marc Gascons, per la seva cuina d’autor, i es va retre homenatge a títol pòstum a Fermí Puig, referent de la cuina tradicional. L’esdeveniment va reunir unes 400 persones entre professionals de la restauració, periodistes especialitzats i representants institucionals.

Reconeixement als elaboradors i visibilitat sectorial

La presència de vins dels cellers de la DO Pla de Bages a la barra d’aperitius va permetre donar a conèixer, de manera àmplia i directa, la diversitat i qualitat dels vins del Bages. L’espai es va consolidar com una plataforma de visibilitat davant dels principals prescriptors del sector, amb un enfocament orientat a la restauració gastronòmica d’alt nivell i als mitjans especialitzats. La proposta va respondre a una estratègia compartida de reforç de la marca col·lectiva, posant en valor la singularitat del territori i la qualitat del seu producte.

Els vins de la DO Pla de Bages també van acompanyar el sopar de gala. La primera part, d’aperitius a peu dret, va oferir una selecció de vins i escumosos, amb representació de la majoria de cellers. Durant el sopar, es van servir quatre plats maridats amb quatre vins diferents del territori: el primer plat es va maridar amb el Bernat Blanc de Picapolls del Celler Oller del Mas, elaborat amb Picapoll Blanc, varietat autòctona de la DO, i Picapoll Negre; el segon amb el Singular Blanc del Celler Collbaix, un Vi de Finca Qualificada procedent de vinyes centenàries de Macabeu, fermentat en bota i amb criança en ampolla; el tercer amb l’Abadal 3.9 del Celler Abadal, també Vi de Finca Qualificada, procedent d’una vinya de més de 35 anys i envellit durant 12 mesos en botes de roure; i, per acompanyar les postres, es va servir el Dolç de Foc, Espurnes, també del Celler Abadal, un vi dolç elaborat a partir de la tradició Bagenca del vi bullit, mitjançant l’ebullició de Macabeu i Picapoll, en col·laboració amb el sommelier David Seijas.

Perspectives de futur

De cara als propers anys, es preveu reforçar el posicionament de les varietats autòctones del Bages dins del panorama gastronòmic català i mantenir una presència activa en esdeveniments de referència del sector. Així mateix, es vol aprofundir en la col·laboració amb professionals de la restauració, la comunicació i la prescripció gastronòmica, amb l’objectiu de continuar projectant el territori com un referent vinícola amb identitat pròpia.

La participació als Premis Nacionals de Gastronomia s’inscriu en una línia d’acció que combina el reconeixement del llegat històric del Pla de Bages amb la voluntat de projectar el futur del territori vitivinícola.