Bielsa Ruano, el celler que vol portar la Terra Alta fins a la seva màxima expressió
Amb la gamma Solista busca realçar varietats molt terraltenques: la garnatxa, el morenillo i la carinyena

Joaquim Bielsa i Estefania Ruano amb els vins de la gamma Solista | Jordi Bes Lozano
El vi català té entre els cellers petits alguns dels seus millors valedors. N’és una mostra el celler Bielsa Ruano, un projecte familiar que va començar a caminar el 2017 i que està decidit a portar els vins de la Terra Alta fins a la seva màxima expressió. Amb aquesta voluntat, ha tret al mercat la gamma Solista, formada per sis vins dotats de personalitat que s’elaboren amb varietats tradicionals. El celler ha presentat aquest dijous els sis vins per primer cop de manera conjunta en un tast en el Mercat de la Boqueria de Barcelona.
La presentació l’han encapçalat l’enòleg, Joaquim Bielsa, i Estefania Ruano, que és la copropietària del celler amb Bielsa. El seu projecte va partir d’unes vinyes de garnatxa que la família de Bielsa té a Batea -unes 10 hectàrees- i van optar per deixar de dur el raïm a la cooperativa per fer-lo valdre. Bielsa Ruano es va estrenar vinificant en el celler Xavier Clua i a partir de l’anyada 2022 disposa del seu propi, ubicat a Vilalba dels Arcs. “És el nostre somni, l’hem aconseguit, i us volem presentar l’excel·lència que hem pogut fer”, ha celebrat Ruano.

Estefania Ruano i Joaquim Bielsa, impulsors del celler Bielsa Ruano. Foto: Bielsa Ruano
Bielsa Ruano elabora unes 25.000 ampolles anuals entre 11 referències sota l’empara de la DO Terra Alta, bona part de les quals es venen a Catalunya. Els primers vins del celler van ser els de Lo Noi del Saxo, després van venir Músic de Carrer i, finalment, els Solista, que representen el paral·lelisme d’un músic que assoleix el seu somni -Bielsa és saxofonista- i en el vi tenint celler propi. La gamma Solista la formen una garnatxa blanca, un blanc de negre de morenillo, un brisat de garnatxa blanca, una garnatxa negra, un morenillo i una carinyena.
Joaquim Bielsa, sobre l’ús de la bota: “Crec en l’eternització dels vins”
Segons Bielsa, els Solista “busquen l’excel·lència i realçar la Terra Alta”, amb la voluntat “d’elevar a la màxima expressió” les seves varietats. Provenen de vinyes úniques amb ceps de 35 anys o més -el morenillo i carinyena d’altres pagesos- i en tots els casos els vins han fet criança en bota de roure francès entre sis i dotze mesos, fet que l’enòleg ha justificat: “Crec en l’eternització dels vins i les DO es fan grans quan 10 anys després tastant els seus vins estan vius, i quins són els que estan vius? Normalment, els que passen per bota”.
La gamma Solista està destinada sobretot a l’alta restauració i la botiga especialitzada, però la voluntat de Bielsa és que “els vins els ha de tastar tothom”. De la garnatxa blanca i la negra, la primera anyada va ser la 2020, mentre que dels altres quatre vins, va ser la 2022 -és la que ha pres part en el tast dels sis vins a la Boqueria barcelonina, on també ha acudit el secretari de la DO Terra Alta, Jordi Rius-, si bé en alguns casos caldrà esperar a la 2023 perquè la 2022 ja està esgotada perquè són vins de producció escassa. A continuació, els sis vins al detall:

Presentació del celler Bielsa Ruano al mercat de la Boqueria de Barcelona. Foto: Bielsa Ruano
Solista garnatxa blanca: un vi recentment multipremiat
Aquest maig s’ha imposat en la categoria de Gran Vi Blanc “Terra Alta” del Concurs de Vins de la DO Terra Alta i també ha guanyat una Doble Medalla d’Or en el concurs internacional Grenaches du Monde. És un vi amb notes de pera madura en nas i bona estructura en boca.
Solista morenillo blanc de negre: gastronòmic i únic al món
Un vi singular “fet per amor”, segons Ruano, perquè atén la seva predilecció pels blancs de negres i és “únic al món” perquè no hi ha cap altre blanc de negre de morenillo. En nas destaca per les notes tropicals i en boca té més ànima de negre. És ideal per a maridatges.
Solista garnatxa blanca brisat: també dona joc a taula
Un altre vi que pot resultar idoni a l’hora de fer maridatges. Vol ser “un homenatge als brisats de la Terra Alta”, segons Bielsa, i destaca pel seu to ataronjat pujat, un punt de mel, flor d’ametller i inclús de pansa, així com les notes a fruits secs.

L’enòleg Joaquim Bielsa durant la verema. Foto: Bielsa Ruano