El passat divendres 6 de juny, el Castell del Remei (Penelles, Lleida) va ser l’escenari d’una de les vetllades més esperades del món vitivinícola català: la 18a edició de La Nit de l’Enologia, organitzada per l’ACE (Associació Catalana d’Enòlegs) i el CEEC (Col·legi d’Enòlegs de Catalunya). A la cita hi van assistir enòlegs i enòlogues, patrocinadors i autoritats.



Aquest any, La Nit de l’Enologia ha comptat amb el patrocini de Experti.it, que ha apostat per donar suport a aquesta cita clau del sector del món del vi a Catalunya. I la col·laboració de Rius&Rius, Pulltex i les Denominacions d’Origen Catalunya, Costers del Segre, Cava i Pla de Bages.
La trobada va arrencar amb una visita al celler a càrrec de enòloga Gemma Plaza, seguida d’una conferència a càrrec del Dr. Vicente Ferreira (Laboratori d’Anàlisis de l’Aroma i Enologia -LAAE-, Universitat de Zaragoza), que va captivar els assistents amb “les bases químiques de la qualitat i personalitat sensorial única dels vins”.

Per a la cloenda de l’acte, es van lliurar els reconeixements 2025, valorant trajectòries professionals destacades, la difusió del món del vi i l’excel·lència acadèmica dels nous talents enològics:
- Professional Sènior; Per la seva trajectòria professional exemplar i la seva contribució al sector de l’enologia. Sr. Josep Jordi Piñol Camps.
- Enòleg/Enòloga de Prestigi; Pel seu treball de referència dins del món cooperatiu i enològic. Equip tècnic d’enòlegs i enòlogues de CEVIPE. Joan Rabadà Baiges, Josep Arans Rosell, Joan Carbó Guitart, Marta Puig Raventós, Joan Maria Ventura Soler i Toni Rosell Vidal.
- Mèrit Periodístic; Per la seva tasca en la divulgació del món de l’enologia, el vi i el seu entorn. Sra. Eva Vicens Andrés.
- Millor Expedient Acadèmic del Grau d’Enologia (URV) – Premi Jaume Ciurana 2024. Pel seu brillant expedient acadèmic i compromís amb la formació enològica.
Sra. Alicia Serres Brianzo.
- Reconeixement especial per la contribució com a president; Sr. Toni Cantos Duran.
La jornada va comptar amb la destacada presència institucional del Il·lm. Òscar Ordeig Molist, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que va presidir l’acte central de la nit. També hi van participar l’Il·lm. Sr. Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; l’Il·lm. Sr. Eloi Bergós, alcalde de Penelles;
La nit de l’enologia va concloure amb un sopar en format cocktail acompanyat amb vins de diverses denominacions d’Origen d’arreu de Catalunya. Tot amenitzat amb els millors temes dels 80 i 90 amb el DJ JP.