2022, Un any ple d’emocions per a la DO Montsant

La Denominació d’Origen Montsant posa punt final a l’any del seu 20 aniversariUn 2022 ple d’emocions i trobades, tant amb els professionals del sector com amb els propis membres de la família de la DO Montsant i, és clar, els seguidors dels vins Montsant. Un any de celebració que ha servit per començar a posar les primeres pedres del que han de ser els pròxims anys a la DO.  

L’any arrencava amb una gira per escoles que va permetre als responsables de la DO apropar, no només els seus vins, sinó també la seva filosofia i manera de fer a aquells que seran els professionals del futur i que, arribat el moment, tindran les eines per presentar i defensar els vins Montsant en un mercat cada vegada més atomitzat i competitiu.

També hi ha hagut moments per a la celebració, primer amb els fidels seguidors de la DO, que es van poder apropar al juliol fins al Palau Robert de Barcelona per brindar amb una bona representació dels cellers que conformen la DO i celebrar amb ells l’aniversari; i després amb els de casa, amb els cellers i viticultors que són els veritables protagonistes i responsables dels èxits de la DO al llarg d’aquests 20 anys d’història.

Una gala de cloenda d’aniversari que va servir també per celebrar la tercera edició dels Premis Montsant, uns guardons que reconeixen la labor de tots aquells que amb la seva feina i professionalitat, formen part del dia a dia de la DO Montsant, i han contribuït a fer-la gran. Entre els guardonats, personalitats tan lligades al món de la viticultura a la DO Montsant com ara Joan Asens, per les seves elaboracions impecables; René Barbier, per la feina feta a la finca de l’Espectacle; Jaume Domènech, qui va estar al capdavant de la DO Montsant al llarg de 15 anys; o la Fira del Vi de Falset, per la seva gran contribució a la promoció de l’enoturisme a la zona.

En definitiva, ha estat un any que ha servit per posar en valor l’enorme esforç fet per tots aquells que han format part de la DO Montsant al llarg d’aquestes dues dècades, mantenint-se sempre fidels a la seva filosofia i manera de fer, i amb l’excel·lència com a bandera. Un esforç que s’ha vist recompensat, aconseguint ser un referent en el panorama vitivinícola i situant la DO en l’imaginari del consumidor, no només a casa nostra sinó també més enllà de les nostres fronteres.

Un any amb més de 7,5 milions de quilos veremats

Aquest 2022 també ha estat un bon any pel que fa al camp, amb més de 7,5 milions de quilos veremats, superant les previsions, i no només pel que fa a la quantitat sinó també a la qualitat. La sequera patida a la zona durant els mesos de la verema va afavorir el raïm, que va ser collit en un molt bon estat sanitari.

Aquest bon estat del raïm és gràcies també a l’aposta que els viticultors i cellers de la DO Montsant estan fent per l’agricultura sostenible. Enguany, les hectàrees de vinyes treballades amb tècniques de confusió sexual per combatre el cuc del raïm han arribat ja al 50%, dada especialment important si tenim en compte que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat, la feina en conjunt.

Que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees i viticultors suposa un dels principals reptes en una DO on la gran majoria de parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors. Que el projecte continuï creixent any rere any garanteix continuar obtenint bons resultats de cara al futur.

 

Un nou sistema de distintius

Aquest 2022 no ha estat marcat només per ser l’any de l’aniversari de la DO, sinó que ha estat també l’any en què la DO Montsant ha presentat un nou sistema de diferenciació dels seus distintius de garantia d’origen i qualitat. Un sistema que divideix el distintiu únic en tres nous segells que diferencien tres categories de vins: Viticultor-ElaboradorElaborador-Embotellador; i Comercialitzadora.

Amb aquests nous distintius, que ja es poden trobar al mercat en ampolles de vins Montsant, el Consell Regulador garanteix al consumidor la traçabilitat del producte i tanca així el cercle pel que fa a la comercialització de cada ampolla, facilitant la màxima informació sobre la procedència dels seus vins.

I és que la feina ben feta passa per la rigorositat a l’hora de fer-la. Rigorositat que demana continuar millorant la traçabilitat del producte mitjançant els controls a la vinya i als cellers, així com als processos d’etiquetatge dels vins, de manera que el consumidor, a l’hora de comprar un vi Montsant, compti amb totes les garanties de qualitat i origen d’aquell vi. Un exercici de transparència que és avui més necessari que mai i on la DO Montsant continuarà posant tots els esforços al llarg d’aquest pròxim 2023.