14 de novembre de 2025. Reserva aquesta data en la teva agenda!
Lloc: Cava Centre (La Fassina de Can Guineu), carrer de l’Hospital, 23, Sant Sadurní d’Anoia, Barcelona
“Microbiota i epigenètica: la intel·ligència adaptativa dels organismes del vi” és el lema del Congrés Internacional ACE d’Enologia 2025 (CIAE25). La nova cita amb l’enologia més actual plantejarà i debatrà una nova perspectiva del coneixement enològic, necessari per a afrontar els desafiaments d’adaptabilitat i sostenibilitat davant un entorn cada vegada més extrem i canviant.
Línies de recerca actuals comencen a mostrar que les plantes desenvolupen xarxes moleculars que els permeten recordar, triar i prendre decisions en funció de la pressió de l’ambient, malgrat mancar de sistema nerviós. Un fenomen encaminat a optimitzar recursos i maximitzar la seva adaptació en resposta a l’estrès ambiental. Però hi ha més, les plantes poden emmagatzemar i transmetre aquesta experiència a generacions següents mitjançant modificacions epigenètiques del seu DNA. En Vitis, a aquesta “intel·ligència vegetal” se suma un altre factor poderosament adaptatiu: la microbiota que embolica i interactua durant tot el procés d’elaboració, des de la vinya al celler, i les complexes interrelacions del qual tenen molt a revelar encara.
CIAE25 vol facilitar als professionals de l’enologia coneixements sobre la forma en què la microbiota i l’epigenètica influeixen en les característiques úniques de cada vi, i com poden gestionar-se etnològicament. És un punt de partida que proporcionarà perspectives inèdites i apassionants del concepte de terrer i de la capacitat d’adaptació de la vinya.
Us anirem informant puntualment de tots els detalls del congrés.
