14 de novembre de 2025. Reserva aquesta data en la teva agenda!
Lloc: Cava Centre (La Fassina de Can Guineu), carrer de l’Hospital, 23, Sant Sadurní d’Anoia, Barcelona
“Microbiota i epigenètica: la intel·ligència adaptativa dels organismes del vi” és el lema del Congrés Internacional ACE d’Enologia 2025 (CIAE25). La nova cita amb l’enologia més actual plantejarà i debatrà una nova perspectiva del coneixement enològic, necessari per a afrontar els desafiaments d’adaptabilitat i sostenibilitat davant un entorn cada vegada més extrem i canviant.
Línies de recerca actuals comencen a mostrar que les plantes desenvolupen xarxes moleculars que els permeten recordar, triar i prendre decisions en funció de la pressió de l’ambient, malgrat mancar de sistema nerviós. Un fenomen encaminat a optimitzar recursos i maximitzar la seva adaptació en resposta a l’estrès ambiental. Però hi ha més, les plantes poden emmagatzemar i transmetre aquesta experiència a generacions següents mitjançant modificacions epigenètiques del seu DNA. En Vitis, a aquesta “intel·ligència vegetal” se suma un altre factor poderosament adaptatiu: la microbiota que embolica i interactua durant tot el procés d’elaboració, des de la vinya al celler, i les complexes interrelacions del qual tenen molt a revelar encara.
CIAE25 vol facilitar als professionals de l’enologia coneixements sobre la forma en què la microbiota i l’epigenètica influeixen en les característiques úniques de cada vi, i com poden gestionar-se etnològicament. És un punt de partida que proporcionarà perspectives inèdites i apassionants del concepte de terrer i de la capacitat d’adaptació de la vinya.
Us anirem informant puntualment de tots els detalls del congrés.

CONGRÉS INTERNACIONAL ACE DE L’ENOLOGIA 2025
Amb aquest títol, el pròxim Congrés Internacional ACE de l’Enologia vol significar que el concepte de “manipulació genètica” ha evolucionat: l’entorn comença a aparèixer com un actor determinant.
Els llevats vínics i les vinyes viníferes, espècies domèstiques des de fa mil·lennis, presenten singularitats en els seus genomes respecte dels espècimens salvatges. Aquestes variacions genètiques han estat la resposta d’aquests organismes a les situacions d’estrès als quals han estat sotmesos (per part dels humans) per a aconseguir adaptar-se a ambients límit. Sabem que la majoria d’aquests canvis han estat induïts de manera “inconscient”, especialment en el cas dels microorganismes, buscant el millor resultat en l’estabilitat i perfil sensorial del vi resultant. Però continuem desconeixent en bona part com els efectes d’aquestes pressions ambientals es transmeten a les noves generacions i, per tant, com poder provocar-les i gestionar-les de forma programada i “conscient”.
En el congrés ACE 2025 ens endinsarem en l’epigenètica, la ciència que estudia com l’ambient influeix en l’expressió dels gens i com aquesta expressió es transmet a les generacions següents.
Experts de prestigi i experiència de llarg recorregut se centraran en l’adaptació epigenètica de les vinyes, dels llevats i altres microorganismes fermentadors, i com la interrelació entre tots dos grups, inclosos els components de la microbiota del sòl, acaben determinant l’evolució de les característiques del vi.
Conferenciants confirmats:

Philippe Gallusci:
Ecofisiologia i Genòmica Funcional de la Vinya (EGFV), Universitat de Bordeus, Bordeaux Sciences
“Els mecanismes moleculars subjacents a la “intel·ligència” de les plantes estan lluny de ser compresos íntegrament i són objecte d’un profund debat en la comunitat científica”.
Ponència: Is the epigenetic

Marc Viñas:
Grup de Sostenibilitat en Biosistemes, Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).
“A més de conèixer els beneficis de la microbiota en la millora de la qualitat del sòl, cal aprofundir en com aquesta microbiota pot contribuir a la rizosfera de la vinya i a les característiques finals del raïm i del vi”.
Ponència: La microbiota del sòl i les seves interrelacions i beneficis sobre la vinya.

José Manuel Guillamón:
Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC).
“Se sap que ja el llevat ha sofert al llarg de la història de la humanitat tota una sèrie de canvis en el genoma, que només tenen els ceps d’origen vínic”.
Ponència: El llevat del vi: de la domesticació inconscient a l’evolució dirigida en el laboratori.

Sergi Ferrer:
Enolab, Universitat de València (UV).
“Coneixem les interaccions dels bacteris làctics amb altres microorganismes del vi i amb factors fisicoquímics, quins són els processos d’estrès que condicionen el seu funcionament, com es regulen i com funciona el seu metabolisme”.
Ponència: Bacteris al límit: situacions d’estrès com a entrenadors evolutius.

Gemma Beltran:
Grup de Recerca en Biotecnologia Enològica. Departament de Bioquímica i biotecnologia, Universitat Rovira i Virgili (URV).
Ponència: Estratègies microbiològiques enfront del canvi climàtic: reducció d’alcohol i ús de cultius mixtos en la fermentació.