XXII Congrés de l’ACE: Alternatives a la tapada

Els dies 1 i 2 d’abril es va celebrar el XXII Congrés Anual de l’ACE al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, pertanyent a l’orde del Cister i situat a la comarca de la Conca de Barberà. Enguany la jornada tècnica va estar dedicada a «Les alternatives de tapada» i, per primera vegada, es va celebrar la Nit de l’Enologia en el marc congressual.

L’Hostatgeria de Poblet va ser el lloc d’acollida dels participants i punt de trobada durant tot el Congrés; un espai nou, ben condicionat, que es troba dins dels clos del monestir.La primera jornada congressual es va iniciar en unes àmplies i modernes dependències, perfectament equipades per a un congrés, on els participants es van reunir per a compartir informació i debatre el tema de la jornada tècnica: «Alternatives de tapada» .

El president de l’ACE, Josep Anton Llaquet va donar la benvinguda a tots els assistents i va presentar al nou director general de l’INCAVI, Jordi Bort, que va agrair la invitació a inaugurar l’acte. Les seves paraules van ser un reconeixement del col·lectiu dels enòlegs per la tasca portada a terme a l’hora en la millora de la professió i del vi.

Tot seguit, en Josep A. Llaquet va donar entrada a les exposicions dels ponents, fent un breu recordatori de l’evolució dels sistemes d’envasat del vi, des del segle XVII, en el que el suro i l’ampolla va desplaçar a altres tipus de tapades, fins a l’actualitat, en què han sorgit sistemes que competeixen amb el suro i que tenen coses a dir pel que fa a tapar. Seguidament es van presentar les diferents conferències tècniques.

Actes lúdics

Finalitzada la jornada tècnica i amb l’arribada al monestir dels acompanyants dels enòlegs es van iniciar els actes de caire social que completaven el Congrés. Primer amb un còctel de benvinguda, a l’hostatgeria, elaborat especialment per a la Nit de l’Enologia a càrrec de Pere Sans, un bon divulgador de les delícies de la cuina i el vi. Tampoc i va faltar la música, en aquest cas a càrrec de Pep Poblet, un reconegut saxofonista que participa en molts projectes musicals tant del nostre país com d’arreu del món.

Finalment, el gran saló de l’Hostatgeria de Poblet va ser el testimoni del programa de la Nit de l’Enologia. A l’igual que en l’edició de 2010, el primer acte va ser el lliurament de la Copa d’Or, reservada a aquells comunicadors que s’han distingit per informar sobre el vi i l’enologia en els mitjans. Va merèixer el reconeixement dels enòlegs Joan Nebot i Fortuny, actual director del diari digital Vadeví i col·laborador d’El Temps, per la seva tasca de difusió del món de la viticultura, el vi i el seu entorn en l’àmbit dels Països Catalans.

Visites al celler de Codorniu a Poblet i a Montblanc

La visita al monestir va permetre descobrir com vivien els primers monjos de l’ordre del Cister (1150) i conèixer la història de l’abadia. La següent visita, encara dins els murs del monestir, va ser el petit celler de l’abadia, actualment regentat per Codorníu, que va obsequiar als assistents amb un tast dels productes que elaboren a més de satisfer la curiositat dels enòlegs sobre les tasques d’elaboració específiques en un celler monàstic.

El dinar de cloenda del Congrés es va celebrar a la vila emmurallada de Montblanc, on prèviament es va visitar l’església de Santa Maria i les muralles.

Finalment, els assistents al Congrés van compartir àpat en una gran taula del restaurant El Molí del Mallol.

Adaptat d’ACE Revista d’Enologia

>> Descarrega el tríptic del Congrés

Material tècnic del XXII Congrés de l’ACE: Alternatives de Tapada

A continuació podeu trobar les presentacions del XXII Congrés de l’ACE: Alternatives de la Tapada