Torna la Festa del Vi Novell amb la participació de l’ACE-CEEC

Amb l’arribada dels primers vins de l’anyada 2022, el passat 10 de desembre va tornar a celebrar-se la Festa del Vi Novell.

 

Durant la vetllada, es van presentar al públic els vins novells que han elaborat 13 cellers catalans, de 7 denominacions d’origen diferents. La festa va comptar amb el suport de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

Previament, el vi novell va fer una gira amb “The Wine Truck” per diferents poblacions catalanes i que va arrancar el 12 de novembre a Sant Cugat del Vallès. Una proposta que va néixer l’any passat amb l’objectiu d’oferir una celebració de més petit format, adaptada al context de pandèmia.

 

Més cellers i una nova DO

El projecte per recuperar el vi novell i donar-li la importància que té en països com França, on l’arribada “Beaujolais nouveau” és molt celebrada, creix any rere any. Aquest any dos nous cellers i una nova zona geogràfica, la DO Pla de Bages, s’han sumat a l’esdeveniment. Així, han elaborat vi novell els cellers Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.

Un vi de temporada

El vi novell és l’únic vi de temporada, un vi que va sortiral mercat l’11 de novembre, dia de Sant Martí, i que està pensat per ser consumit de manera immediata, idealment entre novembre i finals d’hivern. La història del novell a Catalunya es remunta a quan a les cases de pagès el vi de l’any anterior no arribava en bones condicions fins a l’hivern següent i s’esperava amb molta il·lusió el vi de la nova anyada. Aquest vi es consumia sense haver reposat, tal com fan la resta de vins, fins i tot els joves, que no surten al mercat fins més endavant.