Salustià Àlvarez confirma candidatura per seguir presidint la DOQ Priorat

L’actual president de l’entitat del vi prioratina vol donar continuïtat i reforçar projectes com ‘Els Noms de la Terra’ o l’Aula de formació que s’han vist afectats per la pandèmia.

Fa pocs dies es donava el tret de sortida oficial a la cursa electoral que veurà renovar o revalidar els actuals consells reguladors de les denominacions d’origen catalanes. S’obre, per tant, el procés que actualitzarà primer les vocalies i a continuació la presidència de cadascuna de les entitats del vi del país.

Al Priorat, el president vol continuar

Des del Priorat, Salustià Àlvarez confirma a Vadevi que vol repetir candidatura per continuar presidint la Denominació d’Origen Qualificada. Hi ha projectes, apunta, que s’han iniciat durant l’actual mandat i als quals encara “queda camí per fer”. Sigui per la complexitat dels projectes o pels efectes d’una pandèmia que no fa pas tant que hem deixat enrere.

Àlvarez es refereix, d’una banda, a seguir desplegant el projecte dels ‘Noms de la Terra‘, amb el qual, recorda, pretenen enfortir la identitat del territori; de l’altra, a tancar la porta definitivament, amb sentència en mà, a un escàndol que ha afectat en els últims mesos el sector del vi català, també el que surt al mercat sota l’empara de la DOQ Priorat. “El cas de Reserva de la Tierra ha esdevingut una situació esperpèntica, i per tot el que ha suposat, està clar que alguna cosa ha de passar”, comenta. “Si el frau queda impune, serà una gran presa de pèl“, lamenta Salustià Àlvarez.

Així, l’equip actual que forma part del consell regulador vol repetir amb una candidatura continuista que permeti continuar “gestionant la marca interna i col·lectiva del Priorat; cuidar la imatge i difondre els valors de qui som; i vetllar per prevenir males pràctiques o ingerències externes que puguin qüestionar aquesta credibilitat”.

A més a més, sumat a tot això, la nova legislatura també vol reactivar un altre projecte que va patir els efectes de la Covid-19. “L’Aula de formació havia d’obrir portes el 2020, però les circumstàncies no ho van fer possible tal com ens hauria agradat”, recorda el president. De tota manera, dirà veient el got mig ple, aquest “temps afegit” els ha permès repensar el projecte inicial que té la mirada en dinamitzar la comarca i arribar tant a amants del vi com als mateixos cellers del territori. “Aquests mesos ens ha ajudat a donar-hi una volta més, a tenir més clar l’objectiu i definir millor el temari i el públic al qual ens volem dirigir”. Un objectiu que persegueix, sobretot, “educar i educar-nos” sobre la realitat d’un territori amb llarga tradició i íntimament lligat al sector vitivinícola actual.

“Hi ha manca de socialització del vi”

L’actual president de la DOQ Priorat reflexiona sobre la realitat d’aquest sector, “un dels més importants de l’Estat”, i denuncia la manca de “socialització del vi”. “Els grans volums, la gran indústria fa que es perdi l’artesania del vi”, diu, i afegeix, “a Espanya ens hem fet grans fent vins grans, no grans vins, lamenta, i així és com ens hem posicionat al món”. “Un celler petit pot aspirar a ser social i fer grans vins, comparteix, reforçant la cultura de la proximitat i donar valor al pagès, al viticultor per aconseguir aquesta vinculació emocional que només els artesans poden aconseguir”.

I conclou: “Venim avalats per milers d’anys i per poder guanyar confiança, hem de demostrar que som un valor alimenari i que podem generar aquest vincle social i emocional”, conclourà.