Els enòlegs i enòlogues fan un repàs i valoren tècnicament la verema 2019

L’acte es va celebrar el passat dijous 23 de gener de 2020 a la Fassina de Sant Sadurní, on hi van participar una trentena de membres d’ACE-CEEC, els quals van anar desgranant les diferents problemàtiques trobades al llarg de la verema passada.

El passat dijous dia 23 de gener de 2020, es va portar a terme la xerrada de verema de la collita 2019. Com en altres anys, l’objectiu d’aquest acte és posar en comú totes aquelles incidències que van caracteritzant una verema a través de la mirada experta dels nostres enòlegs.

Cada vegada es fan més interessants, aquestes xerrades, perquè les aportacions dels diferents enòlegs que hi participen són més treballades i amb més criteris tècnics. Enguany la reunió es va celebrar a la Fassina de Sant Sadurní, els quals agraïm des d’aquí la seva col·laboració en l’organització de l’acte.

En l’acte van participar una trentena de membres d’ACE-CEEC , els quals van anar desgranant les diferents problemàtiques trobades al llarg de la verema passada. Va obrir la xerrada el membre de l’INCAVI i associats Lluís Girats que ens va aportar una sèrie de dades climatològiques, de producció, molt interessants de la campanya 2018-2019 (règim de pluges temperatures mitjanes per mesos, etc). Va destacar com un fet que es repeteix en els últims anys, l’increment de temperatures durant els mesos de juny juliol, cosa que no passa d’una manera tan clara en altres mesos.

Tot seguit el company Joan Reyes del DDARP va parlar de la incidència de les plagues que enguany ha estat molt reduïda a diferència de l’any anterior. El volum de tractaments en general ha estat d’un a dos com a màxim sigui pel míldiu com per l’oïdi. Pel que fa al míldiu, va constatar que en general els anys que apareixen les primeres taques durant l’abril la malaltia sol ser virulenta, per contra si les primeres taques apareixen a final de maig, no ho sol ser tant.

Tot seguit Enric Bartra va parlar una mica dels vins obtinguts i de les seves característiques. Un cop exposada aquesta part més generalista els diferents enòlegs de les D.O. van anar desgranant les seves problemàtiques concretes, així per exemple l’Enric Gil d’Alella ens va parlar de la creixent plaga que són els ocells, especialment els tudons en vinyes molt properes a boscos, d’altres com en Miquel Palau del Bages o en Miquel Canto de la Conca, van parlar de la nova plaga que poden ser els cabirols a l’hora de menjar els brots tendres.

També es va parlar d’una nova “plaga” de pH alts amb acideses no massa baixes un estrany “equilibri” que es produeix de forma cada vegada més freqüent i que de moment no sembla guardar relació ni amb varietats ni amb anyades ni amb madureses del raïm. Els allí presents van coincidir que era un tema a estudiar en un futur per la comunitat científica, ja que de moment no es troba cap explicació, ni lògica, ni teòrica per aquest fet. Com ja havien comentat els tècnics de l’INCAVI la incidència de les plagues degudes a microorganismes van ser mínimes i per tant els nivells de qualitat dels vins obtinguts en general ha sigut bo, tot i que ha sorprès en algunes zones la poca intensitat aromàtica en alguna varietat.

Per acabar de posar tots els punts de vista en comú es va servir un refrigeri acompanyat del cava Vives Ambrós reserva 2015 un dels guanyadors del Vinari d’Or de la darrera edició, i que l’Enric Vives ens va explicar de manera exhaustiva.