Ton Mata Moliner, el secret està a la terra.

Dirigeix l'empresa d'escumosos Recaredo i també l'associació CORPINNAT, que va néixer com a revulsiu per a millorar la qualitat del sector amb productes de més prestigi.

ron mata

Quan es pregunta a Ton Mata Moliner (Sant Sadurní d'Anoia, 1970) per Recaredo, l'empresa familiar elaboradora d'escumosos de prestigi que va fundar el seu avi, no dubta a contestar que és “un ecosistema autèntic”. Busca paral·lelismes amb la natura i admet que mentre les 80 hectàrees de vinyes pròpies, de les quals s'autoabasteixen, es treballen seguint els paràmetres de l'agricultura biodinàmica, la seva organització empresarial encara ha de recórrer un llarg camí. "Busquem, més enllà de ser rendibles i aconseguir bons comptes de resultats, ser mediambiental i socialment sostenibles", explica.

Aquest enginyer tècnic aeronàutic, enginyer tècnic agrícola, MBA en gestió d'empreses i EADA en gestió d'empreses familiars es va incorporar a Recaredo el 1996, després d'un màster en viticultura i enologia i d'haver-se format a la Champanya. El 2010 ja es va posar al capdavant de la direcció general de la seva empresa familiar. Va assumir, 9 anys després, el càrrec de conseller delegat i va ascendir Ferran Junoy (professional extern a la família) a la direcció general.

L'empresa s'ha recuperat del cop de la covid i factura 5,3 milions

S'ha incrementat la responsabilitat d'una implicada plantilla que va acceptar abaixar-se el sou durant el pitjor de la pandèmia però que, després dels grans resultats obtinguts l'any passat, han vist com se'ls tornaven els diners no percebuts. Van tancar el 2021 facturant 5,3 milions d'euros, un 30% més que l'any anterior, amb una producció que frega les 300.000 ampolles d'escumosos. El 2020 les vendes van caure fins als 3,5 milions d'euros, una xifra situada notablement per sota dels 4 milions del 2019, o els 4,1 milions del 2018. Les seves exportacions han crescut fins al 20% del total de la producció, i han apostat per un enoturisme que atrau unes 8.000 visites anuals. Ja comencen a pensar en la celebració el 2024 del centenari des que el seu avi, Josep Mata Capellades, entrés al sector del vi.

Defensa amb orgull allò que els fa únics: elaboren en la seva propietat el 100% de raïms autòctons propis collits a mà, crien al 100% els seus escumosos amb tap de suro natural “per raons tècniques, mediambientals i històriques” degollant a mà. També utilitzen llevats indígenes i mosts per a les segones fermentacions en ampolla (han eliminat el sucre de canya) i segueixen un model de viticultura qualitativa de secà. Anhela la unió dels escumosos de qualitat del Penedès, tot i que descarta pràcticament el retorn a la DO Cava després d'haver impulsat el 2018 la marca col·lectiva europea Corpinnat, que presideix des de la seva fundació. Afirma que aquesta associació d'elaboradors ha estat "un catalitzador que ha sacsejat de manera positiva el sector". Destaca els seus alts estàndards de “rigorositat i exigència”.

ton mata

Ara les antigues caves estan en plenes obres. Recaredo ha decidit mantenir-se al centre del nucli urbà de Sant Sadurni d'Anoia, descartant construir un nou celler en una de les seves vinyes. Pràcticament, fan un nou celler, més funcional, en què inverteixen fins al 2024 un total de 2 milions d'euros. Després d'aquesta inversió volen abordar la construcció d'un altre nou celler, aquest sí integrat al paisatge entre vinyes, per elaborar els seus vins tranquils, sota la marca Credo. Hi invertiran entre 1 i 2 milions d'euros. Ja elaboren unes 150.000 ampolles anuals de vins tranquils, que han aconseguit una bona penetració internacional. Per als seus vins sí que compren raïms a alguns proveïdors, amb els quals han teixit una estreta aliança.

Ton Mata és modest, introvertit, una mica tímid, molt familiar i un apassionat de la seva feina. Els seus fills l'han fet interessar pel futbol. Bona part del seu temps de lleure el destina a un projecte que impulsa amb la seva dona, Encarna Castillo. Es tracta de Bufadors Celler, un microceller d'escumosos naturals a Can Rossell de la Serra (Torrelavit) i d'una vinya a Cadaqués els raïms blancs dels quals elaboren des del 2021. Afirma que, “treball i afició es confonen en uns projectes de família que són una manera de viure i també de gaudir”.

Un article de Ramon Francàs a La Vanguardia

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation