Divendres 13 de maig es va celebrar a la Sala Graus de la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili la tercera Fira dels Patrocinadors organitzada pel Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i l'Associació Catalana d'Enòlegs en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili. Després del parèntesi obligat per la pandèmia de la covid-19 enguany hem reprès un dels actes que fem conjuntament amb la facultat d'enologia, s'ha celebrat la Fira dels Patrocinadors de l'ACE-CEEC. Amb la participació d´estudiants d'enologia, professors, enòlegs i patrocinadors, durant tot el matí s'ha anat desgranant el programa establert. La jornada ha començat amb la presentació de l'acte a càrrec del degà de la facultat, Sr. Manuel Suárez i del Sr. Carles Playà, director d´operacions de l'ACE-CEEC els quals han comentat amb quatre pinzellades el perquè és interessant aquesta interconnexió entre alumnes de la facultat i el món professional, amb el món comercial de les cases proveïdores. Tot seguit s'han iniciat les xerrades del primer bloc de comunicacions. La primera ha sigut a càrrec del Sr. Eloy Jiménez , directiu de l'empresa DIGITEA i el Sr. Paco López – Ceron CEO de l´empresa ICB Consulting , que ens han explicat les virtuts del seu programa informàtic de traçabilitat que va des de la vinya fins al resultat final de l´ampolla de vi que surt davant el consumidor. El següent torn ha estat pel Sr. Miguel Martínez , tècnic d'AGROVIN i responsable d'àrea, que ens ha explicat la importància del potencial redox en els vins i en les diferents etapes de la seva elaboració. |
El Sr. Jaume Noto de l'empresa de DIAM en la seva xerrada ha explicat que el moment més important per la transferència d'oxigen al vi és en el taponat de l'ampolla, i l'eficàcia dels taps Diam quant a durada de la seva estanquitat. Després de tancar el primer bloc i fer una pausa. S´ha iniciat el segon bloc amb la xerrada de la Sra. Xènia Bonet , enòloga d'AEB ha parlat sobre com hem de protegir els nostres mostos i vins si volem fer un producte amb poc o gens sulfurós. Tot seguit ha continuat el Sr. Daniel Ruiz de MASILVA & GARZON amb la xerrada sobre les últimes recerques per millorar el tap de suro natural i fer-lo cada vegada més eficaç i lliure de TCA. Dintre les últimes experimentacions, ja s'està treballant amb un 99,5% de fiabilitat amb taps lliures de TCA. A continuació el Sr. Germán Esteban , enòleg-enginyer de CUNOVESA ha fet una xerrada sobre "L'enginyeria al servei de l'enologia" ens ha explicat que cal fer per tirar endavant un projecte vitivinícola de creació d´un celler. Tots els passos que cal seguir i reglamentacions a complir per tal de tenir un celler que compleixi totes les normatives del sector. Finalment, la Sra. Misericòrdia Sanz , enòloga de LALLEMAND ens ha parlat dels últims avenços en microbiologia aplicada a la viticultura per tal de minimitzar els problemes derivats de la botritys o els efectes d´una pedregada. El Degà de la Facultat Sr. Manuel Suárez i el president-degà del Col·legi d'Enòlegs i enòlogues de Catalunya el Sr. Pere Campos han tancat l'acte, agraint l'assistència tant d'alumnes de la Facultat com d'enòlegs i fent un agraïment especial a tots els patrocinadors de les cases comercials que han fet possible aquest acte divulgatiu de tecnologia i experiència professional. En acabar s'ha donat pas a la sala on hi havien els estands de les diferents empreses patrocinadores on hem tingut una estona per l'intercanvi d'opinions i contactes amb els proveïdors, així com per demanar més informació i per aclarir alguns temes que no han quedat prou clars en les comunicacions. |