La DO Montsant tanca un 2021 molt satisfactori pel que fa a la producció i amb molts projectes per estrenar al 2022

La Denominació d'Origen Montsant tanca l'any 2021 molt satisfeta pel que fa especialment a la producció. I és que, després de dos anys molt complicats a conseqüència de la gran sequera de 2019 i la greu afectació de míldiu de 2020, enguany la DO ha tancat la verema més productiva dels darrers 5 anys , amb 8,7 milions de quilos veremats.

a

Aquest increment de la producció, a més, va arribar acompanyat d'un bon estat sanitari del raïm, la qual cosa garanteix uns vins Montsant de gran qualitat per a aquesta anyada .

Aquest bon estat del raïm és gràcies també a l'aposta que els viticultors i cellers de la DO Montsant estan fent per l'agricultura sostenible. Així, enguany, ja hi ha 700 hectàrees de les més de 1.900 que estan registrades a la DO, és a dir, gairebé el 40% de les vinyes , treballades apostant per la tècnica de la confusió sexual del cuc del raïm , una tècnica que ha demostrat una gran efectivitat al llarg dels darrers anys. Arribar a aquestes xifres, en una zona com la DO Montsant, on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és tot un èxit i garanteix uns bons resultats de cara al futur .

La DO fa 20 anys

El mes de novembre d'aquest 2021 que ja s'acaba ha estat també el tret de sortida del 20è aniversari de la DO Montsant . Una fita que ha de servir per posar en valor l'enorme esforç portat a terme per tots els que han format part de la DO al llarg d'aquestes dues dècades, mantenint-se sempre fidels a la seva filosofia i manera de fer , i amb l'excel·lència com a bandera . Un esforç que s'ha vist recompensat, aconseguint ser un referent en el panorama vitivinícola i situant la DO en l'imaginari del consumidor , no només a casa nostra sinó també més enllà de les nostres fronteres . No en va, els vins de la DO Montsant es poden trobar avui dia a taules de més de 40 països, i les xifres no paren de créixer.

Al llarg del 2022 continuaran els actes de celebració d'aquest 20è aniversari, amb tastos per als professionals i una gira de tastos formatius per les escoles per apropar els vins Montsant als professionals del futur, formant-los perquè tinguin una correcta concepció de què és i com es treballa a la DO Montsant.

Respecte per l'origen i rigor en la feina

L'aposta per l'autoconeixement , així com per la sostenibilitat i les varietats històriques del territori (garnatxes i carinyenes), continuarà sent un dels eixos centrals de la DO Montsant per a aquest pròxim 2022, entenent que, l'autoconeixement, és el millor camí cap a l'excel·lència i per aconseguir la màxima qualitat a l'hora d'elaborar uns vins Montsant que han de sorprendre el consumidor alhora que continuen sent un fidel reflex del territori .

I tan important com l'autoconeixement és el rigor en la feina. Rigor que demana continuar millorant la traçabilitat del producte mitjançant els controls a la vinya i als cellers, així com als processos d'etiquetatge dels vins, de manera que el consumidor , a l'hora de comprar un vi Montsant, compti amb totes les garanties de qualitat i origen d'aquell vi . Un exercici de transparència que és avui més necessari que mai i on la DO Montsant posarà encara més esforços amb nous projectes que veuran la llum al llarg dels primers mesos d'aquest 2022.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation