Celebrat el Congrés Internacional ACE de l’Enologia i del Cava i La Nit de l’Enologia 2021

El divendres dia 5 de novembre es va celebrar el Congrés dels Enòlegs de Catalunya amb la col·laboració de la Confraria del Cava de Sant Sadurní.

La jornada tècnica va incidir en el tema de les «Biomolècules i innovació disruptiva en enologia»

ab

L'any passat aquest Congrés només es va poder celebrar de manera online degut a la pandèmia del Covid-19. Enguany hem aprofitat l'experiència de l'últim Congrés per fer-ne un de híbrid, presencial i online al mateix temps. Això ha fet que ens compliquéssim la vida a l'hora de fer tot el seu seguiment en els dos formats, però finalment ha valgut la pena.

De forma presencial hi ha hagut a prop d'una seixantena d'inscrits i de manera virtual hi hagut 172 inscrits, més de dues-centes persones que han pogut aprofitat les temàtiques que s'hi explicaven per aprofundir en els seus coneixements enològics.

Les conferencies han estan extenses i de diferents temàtiques començant per la Dra. Maria Pilar Sáenz Navajas que ens ha explicat tot un mètode estadístic per sofisticar els tastos de vins segons els diferents perfils de tastadors.

Seguidament, el Sr. Lluis Giralt i la Sra. Elisabet Perna, tècnics de l'INCAVI ens han explicat l'aplicació de diferents eines per conèixer l'estat hídric de la vinya en tot moment i així poder actuar en concordança.

Després ha sigut el torn del Dr. Pere Pons que ens ha explicat el paper de les lies en l'envelliment dels caves, els seu valor antioxidant, explicant també que a partir del 3er any d'envelliment, les lies han perdut pràcticament tota la seva capacitat antioxidant i per tan cal vigilar les possibles oxidacions del cava.

La Dra. Adeline Vignault, ens ha parlat dels tanins com ha substancies importants cara a la conservació dels vins, els el·lagitànnic, tanins hidrolitzables, molt adequats per les oxidacions i els galotanins molt adequats per la conservació del color en vins negres.

Finalment per acabar la secció del mati hi ha hagut dos conferencies una a càrrec de Dr. Antonio Morata parlant de l'àcid fumàric, additiu que cal tenir molt amb compte de cara a les nostres elaboracions, com a inhibidor de les FMLs. La Dra. Cristina Reguant, ens ha parlat tant del fumàric com d'altres productes per tal d'inhibir fermentacions no desitjades o oxidacions prematures.

A la tarda s'ha fet un tast de Proseccos que ens ha portat a estudiar una mica el fenomen de creixement exponencial que ha tingut aquesta beguda a tot el món. De la mà dels tres moderadors que han dirigit el tast hem anat desgranant el perquè d'aquesta moguda. El Sr. Pep Nogué, gastrònom i periodista hi ha aportat la seva visió mes social, el Sr. Lluis Ràfols enòleg sènior molt vinculat al món del cava hi ha aportat la visió més tècnica i la Sra. Gloria Collell International Wine Manager a Freixenet hi ha aportat la visió més comercial i de màrqueting. Actualment el Prosecco amb mes de 450 milions d'ampolles venudes a l'any s'emporta pràcticament la meitat del pastel dels escumosos del món, el segueixen el champagne al voltant de 300 milions d'ampolles i el cava al voltant de 240 milions d'ampolles. S'han degustat set Proseccos amb diferents característiques. La varietat del Prosecco es la gleda en pràcticament la totalitat dels vins, pot ser que en algun s'incorpori alguna altre varietat, com és el cas dels rosats en que s'incorpora la pinot noir. Els tres primers que representaven l'estil del 80% del mercat del Prosecco D.O.C. eren escumosos frescs d'aromes fruitosos amb poca complexitat en boca acostumen ha tenir una quantitat de sucres al voltant de 17g/l no solen tenir pas molt de cos. Els altres quatre degustats eren Proseco D.O.C.G. amb especificacions especials. Com podien ser un brut nature o amb un temps de repòs de les lies (6 mesos) etc.

Amb les reflexions envers el Prosecco vam acabar la jornada tècnica del 2021.

a

Nit de l'Enologia 2021

La Nit de l'Enologia s'ha celebrat aquest any al Celler d'Espiells de Juvé i Camps. L'any passat degut a la pandèmia del covid-19 no es va poder celebrar, enguany finalment ha estat possible.

L'acte va estar conduit per el Sr. David Jobé periodista , qui per començar va fer una reflexió de l'ofici d'enòleg. Tot seguit el president-degà va explicar les dificultats d'aquest dos anys de pandèmia i els nous reptes de cara el futur que tenen l'Associació i el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya. Seguidament va ser la firma Ravago Chemicals Spain, col·laboradora de La Nit de l'Enologia qui va explicar una mica quin era l' estructura de la seva empresa.

A continuació es va procedir a l'entrega dels guardons d'enguany. El primer reconeixement a una personalitat de reconegut prestigi , va ser per el Sr. Miquel Rius , de Rius i Rius assessoria agrícola molt vinculada al món vitivinícola. El següent reconeixement va ser per l'estudiant-enòleg guanyador del premi Jaume Ciurana que va recaure al Sr. Pol Sancho Virgili , el qual, va fer un agraïment molt emotiu. El tercer reconeixement va ser per un comunicador per la labor en difondre el món de l'Enologia i el Vi, el Sr. Pep Nogué gastrònom i també periodista va ser l'escollit en aquesta ocasió. Actualment fa un programa a Catalunya Radio que es diu La Fonda. Finalment l'últim guardó per l'enòleg o enòloga mes premiat en els premis VINARI d'enguany que va ser per el Sr. Xavi Pons de Vallformosa.

Després de l'entrega dels guardons es va agrair a Juvé i Camps la bona predisposició per acollir l'acte, que va recollir el testimoni el Sr Joan Juvé.

Finalment va tancar l'acte la Sra. Alba Balcells, directora general de l'INCAVI en que va glosar la feina dels enòlegs així com també el perquè d'una institució com l'INCAVI.

Tot seguit es va fer un sopar en que hi van participar els guardonats acompanyants d'una setantena de persones entre enòlegs, congressistes i acompanyants.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation