“Al sector del cava hi ha un gran coŀlectiu de dones, però no tenen visibilitat”

Eva Plazas és una apassionada de la terra. Nascuda a Sant Sadurní, sempre va tenir clar que aquest era el medi on volia treballar

Va estudiar enginyeria Tècnica Agrícola – en l'especialitat d'indústries agroalimentàries– i la proximitat amb la vinya la va fer decantar per l'enologia. Actualment és responsable d'enologia del celler Vilarnau. Com a bona sadurninenca, Plazas combina la passió per la terra amb la passió del cava.

Des de fa anys està vinculada a diferents entitats cavistes, i ara s'ha convertit en una de les cares visibles de Cava Women, una associació que vol donar una visibilitat a les professionals del sector. Té clar que el feminisme acèrrim no és la via per posicionar la dona allà on li toca, però encara està més convençuda que hi ha dones invisibles dins el món del cava a les quals s'ha de donar veu.

a

Cava Women és un toc d'atenció per als homes del sector del cava?

No, gens ni mica. Quan fa dos anys vaig entrar a formar part de la junta de la Confraria del Cava, vam pensar que crear un coŀlectiu com aquest seria una bona fórmula per promocionar el cava des d'un altre punt de vista. Creiem que és bo que es doni una visió diferent del sector, i la femenina n'és una, com n'hi poden haver d'altres.

La intenció no és criticar.

Així és. No som aquí per reivindicar res ni per criticar ningú, sinó per explicar històries de dones vinculades al sector, dones que han fet molt per al món del cava, però no se'ls ha donat visibilitat. Tot això, sempre amb la mirada posada a promocionar el cava, que al final és el que ens uneix a totes.

Són moltes les que s'han apuntat al projecte?

La primera reunió de Cava Women la vam fer al juny, i ja som més de trenta. No paro de rebre missatges de dones que es volen involucrar en el coŀlectiu, i això ens fa pensar que és una iniciativa que feia falta.

Feia falta, sobretot, per què hi ha poques dones en el món del cava?

No és cert que hi hagi poques dones en el món del cava. N'hi ha moltes en alguns segments, i menys en d'altres. En els llocs directius, per exemple, són una minoria, el mateix que passa en tants àmbits de la societat. Però en canvi, hi ha moltes enòlogues, relacions públiques, dissenyadores, responsables d'enoturisme. La situació ha canviat molt en la darrera dècada.

I les viticultores?

Al Penedès hi ha un gran coŀlectiu de dones viticultores, però el problema és que no tenen gaire visibilitat. Normalment són els marits els titulars de les explotacions, els que porten el raïm als cellers. Elles fan bona part de la feina, però és la menys reconeguda. Des de Cava Women el que volem és donar veu a totes aquestes professionals i aconseguir que la gent les vegi i sàpiga que són molt importants.

Vostè és membre de la Junta de la Confraria, però que una dona formi part d'aquests òrgans decisoris és gairebé una anècdota, al sector cavista.

Sí, és cert. Al ple del Consell Regulador del Cava, per exemple, dels 20 membres que l'integren, cap és una dona. I el mateix passa a la comissió executiva de l'AECAVA. Són vuit integrants, tots homes. Però tampoc seria just dir que les dones no tenen presència en aquests organismes. A la junta de l'AECAVA hi ha cinc dones, un fet que fa uns anys seria impensable. Hi ha parts del sector que estan fent esforços per posar-se al dia, i això també s'ha de reconèixer.

Al final, això és el reflex de la realitat. Cada vegada hi ha més dones professionals del cava.

Sí, i tant! Quan jo vaig començar a estudiar enologia, érem tres o quatre les que fèiem el màster. Ara m'atreviria a dir que hi ha gairebé tantes dones enòlogues com homes. Al comitè de tast del CR Cava també es palpa aquesta nova realitat: són 27 membres, i 12 som dones.

Algunes d'elles van ser protagonistes de la presentació del col·lectiu el 2 d'octubre a Sant Sadurní.

Sí. Hem volgut aprofitar la presentació de l'entitat en el marc del Cavatast per començar a donar veu a totes aquestes professionals cavistes. Hi van intervenir enòlogues, viticultores, elaboradores… Perquè el que tenim clar és que a Cava Women totes les dones són importants.

També van retre homenatge a les dones que durant la Guerra Civil es van haver de fer càrrec de les finques i els cellers.

Sí. Vam pensar que seria bo recordar aquelles dones que es van posar al capdavant de les explotacions i les empreses familiars quan els seus marits van marxar al front. N'hi ha unes quantes, i de la majoria no es coneix la seva història. Serà una bona oportunitat per recordar-les, i reconèixer una tasca que va contribuir a la subsistència del sector.

Parlant de tasques, Cava Women té la intenció de bolcar-se en la solidària.

Sí, és un dels nostres objectius. Si a més de donar a conèixer les dones que contribueixen a l'exceŀlència del sector, podem ajudar coŀlectius femenins desfavorits, ja ens podem donar per satisfetes. Tenim alguns projectes en ment que anirem fent al llarg de l'any.

No ens enganyem: el que realment seria òptim és que no calgués una entitat per donar veu a les dones.

Tens raó. De fet, sempre he pensat que l'única manera d'avançar és aconseguint que homes i dones treballin plegats, en condicions d'equilibri. Però, mentrestant, contribuirem a donar una altra visió del sector més fresca, que és molt necessària en el món del cava, que sovint és massa seriós.

Artícle a el3devuit.cat. Ves-hi!

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

Fatal error: Call to undefined function imagettfbbox() in /home/enolegs/www/classes_ad3/forms/form_captcha.class.php on line 140