La II Nit dels Màgnums, organitzada per la Confraria del Cava.

La II Nit dels Màgnums, organitzada per la Confraria del Cava amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Sadurní, el Consell Regulador del Cava i l'AECAVA, celebrada a Codorniu el passat dia 22 de setembre i que donava el tret de sortida al programa d'actes de la 25a edició del Cavatast , ha servit per homenatjar els caves de gran format.

Prèviament a la jornada de tast, ha tingut lloc una xerrada tècnica conduïda pel president-degà de l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, Joan Miquel Canals , que ha fet una exposició de la importància dels màgnums pel que fa a la criança i envelliment d'aquestes ampolles.

L'ampolla màgnum és el format més gran que té la típica boca de 29 mm, que és la mateixa que per l'ampolla de 75 cl i la mitja ampolla (37,5 cl). Això comporta que els bescanvis de gasos i l'espai de cap sigui el mateix en els tres formats.

Els bescanvis de gasos es produeix en a l'envelliment en tap corona, en què hi ha una sortida de diòxid de carboni i una entrada d'oxigen, que està relacionada amb la superfície de tancament, el mateix pels tres formats; això fa que la pèrdua de pressió és més acusada com més petita és l'ampolla i una mateixa entrada d'oxigen impacta menys com més gran és el volum.

Els màgnums també tenen el doble de quantitat de lies, que també contribueixen a la protecció respecte a l'oxigen i que es pot quantificar. Aquesta reflexió de bescanvi de gasos també es pot fer en el cas del tapament final amb tap de suro, el que provoca una major oxidació com més petita és l'ampolla.

En el moment del degorjament la relació de l'espai de cap respecte al volum total de vi és molt més petit en el màgnum, el que fa que l'aport d'oxigen que es dona en aquest moment tingui menys impacte.

Per tot això les ampolles màgnum tenen una capacitat d'envellir i de conservar-se una vegada degorjades molt més gran que els altres volums que tenen el mateix estàndard de boca.

a

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation