Acte de presentació dels vins de la Cerdanya.

Aquest passat agost es van presentar els vins de la Cerdanya a Llívia. Concretament a Llivins , actualment l'únic celler elaborador.

En un dia que a la mateixa Cerdanya es va arribar a 39º de temperatura es van presentar diversos projectes de vinyes ja plantades i en producció i altres encara en procés de creixement. Tots ells estan a unes altituds entre els 1000 i 1450m dins la Comarca de la Cerdanya. En aquesta comarca així com altres comarques de muntanya la presencia de vinya sempre ha estat present però casi sempre d'una manera mes o menys testimonial, com a simplement autoconsum de vi o de raïm de taula. Ara aquets nous projectes encoratjats per el canvi climàtic sembla que tenen més possibilitats de tirar endavant i esdevenir noves empreses vitícoles que formin part d'aquesta gran família del vi a Catalunya.

Cal dir que les dificultats en que es troben aquets viticultors difícilment desapareixeran en les dècades properes, les gelades primaverals, excessos de pluja ja sigui a la primavera, a l'estiu o la tardor, proliferació de plagues degut a la climatologia adversa, pedregades, falta de maduració al final del cercle vegetatiu etc. Per tant la viticultura que hauran d'aplicar serà moltes vegades sensiblement diferent a la que es fa servir en llocs de menys alçada . El canvi climàtic posiciona aquests lloc millor que fa uns anys però les dificultats continuen essent similars.

Justament al contrari, en terres baixes, les calors extremes o els períodes de sequera llargs fan que potser ens haguem de replantejar la viticultura, en quant a algunes practiques culturals, com poden ser sistemes de poda, varietats i tipus de terrenys mes o menys aptes per la vinya.

Al llarg del Pirineu Català trobem mes d'una vintena d' iniciatives vitivinícoles, algunes d'elles ja de renom com son les de la Conca de Tremp, però també a Andorra, La Seu d'Urgell etc. Les del Pallars estan emparades per la D.O. Costers de Segre, però les altres no formen part de cap D.O. Es per això que aquest acte del passat 13 d'agost vol ser la primera pedra per identificar els vins de la Cerdanya. Caldrà unificar criteris, varietats i tipus de vi si es vol tenir un comú denominador vinícola d'aquesta comarca. Es avui, en el moment fundacional, que es poden adoptar uns criteris genèrics per tots, que els facin singulars i al mateix temps característics de la Cerdanya.

L'ACE-CEEC va estar convidada a presentar l'acte junt amb l'alcalde de Llívia. El nostre representant va ser en Carles Playà. seguidament els diferents projectes van ser explicats per els seus propietaris mentre se'n degustaven els vins obtinguts. Els representants de cada una de les iniciatives van anar desgranat les seves propostes de vins de la Cerdanya. Va engegar el torn Torre del Veguer que te vinyes a Bolvir i com tothom sap també té vinyes i bodega al Penedès, seguiren Míriam Chivite amb Baldufa vins; Cal Mandrat; Jaume Gramona (també amb bodega al Penedès) que va adquirir la finca de la família Ferrer a Riu, Domaine Cotze, Wilfried Garcia, l'associació gastronòmica i finalment Llivins, celler amfitrió de l'acte, en el que hi participen Anna Baques i Isaac Rigau.

Vam poder degustar alguns vins molt interessants i algun vi dolç de grans perspectives. Esperem que aquests embrions, on estan presents també els nostres associats i col.legiats, es vagin desenvolupant i s'afegeixin al mon del vi català.

s

0 Comentaris
Deixa el teu comentari

  Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Associació Catalana d’Enòlegs es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i dialeg.
La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation