Jean Leon: 50 anys veremant chardonnay

El celler del Penedès conserva la vinya original amb què va elaborar el seu primer chardonnay el 1971: Jean Leon Vinya Gigi.

Jean Leon , el petit celler del Penedès fundat el 1963 pel càntabre convertit en restaurador d'èxit a Hollywood, ha celebrat aquesta setmana la cinquantena verema del seu chardonnay, plantat inicialment el 1967 amb sarments procedents de Corton-Charlemagne de la Maison Louis Jadot, a la Borgonya. Ha passat mig segle des d'aquella primera collita que va donar origen al que probablement va ser el primer vi chardonnay de l'Estat espanyol, que Jean Leon va batejar amb el nom de la seva filla Gigi i que avui constitueix un dels quatre vins icones del celler, certificats com a Vi de finca.

Després de plantar cabernet davant del desconcert dels viticultors locals, Jean Leon va introduir al Penedès la reina de les varietats blanques, convençut que els millors vins blancs del món eren chardonnay. Amb l'assessorament del llavors director i catedràtic del departament de Viticultura i enologia de la Universitat de Davis, a Califòrnia, Dr. Maynard A. Amerine, es va plantar inicialment una hectàrea amb el sistema de conducció Guyot, característic de la Borgonya , per comprovar la capacitat d'adaptació de la chardonnay als sòls argilo-calcaris de la comarca, i al clima mediterrani. La varietat va arrelar bé al terreny i l'any següent ja es va ampliar la plantació.

De la verema del 1971, que es va realitzar un 8 de setembre, es van elaborar prop de 3.000 ampolles que Jean Leon va destinar en gran part al mercat americà. L'enòleg Jaume Rovira, que es va incorporar al projecte el 1969 , recorda que el mateix Louis Jadot , amb qui el cellerer mantenia una bona amistat, els va remetre una carta indicant-los com havien d'elaborar el vi , frisós per saber com s'expressava la chardonnay al Penedès.

“Vam criar el vi sobre mares durant tres mesos en botes de roure americà de 225 litres que vam comprar a un boter de Barcelona, davant la dificultat d'adquirir-ne de roure francès – el roure francès el vam introduir al celler el 1987. Després vam conservar el vi en acer inoxidable, realitzant bâtonnages periòdics. El vam embotellar el juny del 1972 i el vam guardar a la cava subterrània sis mesos més”, assenyala Jaume Rovira. El vi es va presentar al mercat el 1973.

L'enòleg reconeix la sorpresa quan va tastar el seu primer chardonnay: “Era evident que no era un chardonnay de la Borgonya per la incidència del terrer, però era un vi d'una altíssima qualitat, a un nivell que encara no existia a l'estat. Va ser una sorpresa molt agradable ”.

e

La primera vinya de chardonnay s'ha mantingut intacta a com la va plantar Jean Leon. El 2008 el celler va adoptar la viticultura ecològica i va certificar tots els seus vins a partir de l'anyada 2012 . Actualment, Jean Leon compta amb 16 hectàrees de chardonnay, 5 de les quals constitueixen la vinya Gigi. Amb el pas dels anys, la verema s'ha anat avançant com a conseqüència del canvi climàtic i, aquest any, la chardonnay s'ha collit els dies 23 i 24 d'agost, dues setmanes abans que fa 50 anys.

La verema 2021 ha estat marcada per la sequera i uns mesos d'estiu calorosos. L'onada de calor del mes d'agost ha accelerat la maduració de les varietats primerenques com és el cas de la chardonnay. A partir del 15 d'agost, les temperatures moderades i els cels ennuvolats han permès assolir el punt òptim de maduració sense incrementar excessivament el grau. Segons l'actual enòloga de Jean Leon, Roser Catasús, “estem satisfets amb l'equilibri aconseguit entre els sucres i l'acidesa, que donarà lloc a uns vins molt frescos i aromàtics”.

La verema es reprendrà previsiblement a principis de setembre amb les varietats negres per a l'elaboració de la resta de vins del celler: els vins de finca Jean Leon Vinya La Scala, Jean Leon Vinya Le Havre i Jean Leon Vinya Palau, i la gamma de vins 3055.

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation