Els Clàssic Penedès es redefineixen

A proposta dels disset elaboradors d'escumós de la DO Penedès, s'aprova per plenari diverses modificacions que s'incorporaran al plec de condicions del Consell Regulador

Canvia la regulació dels Clàssic Penedès. A proposta dels propis elaboradors de vins escumosos de qualitat de la DO Penedès, s'han revisat i aprovat en plenari diverses modificacions que s'incorporan al plec de condicions del Consell Regulador.

D'entrada, proposen una modificació del temps mínim de criança , tan pel que fa al mètode tradicional com ancestral, que passa dels 15 mesos actuals als 18 mesos . Pel que fa a les varietats, malgrat actualment estan permeses, en un període de deu anys no es podran utilitzar ni el Chardonnay, ni Sauvignon blanc, Riesling, Pinot Noir, Sirà, Merlot ni Gewürztraminer -val a dir, per això, que de moment aquesta mesura no afecta els vins tranquils-.

A més a més, els vins escumosos sense degorjar hauran de fer una criança mínima de nou anys (actualment, se'n demanava quatre); es permetrà un màxim de 100ml/litre de SO2 , i també s'obligarà a utilitzar tap de suro natural en format de bolet en totes les ampolles.

Més novetats. Si bé fins ara els Clàssic Penedès havien de ser d'anyada, a partir d'ara es podrà fer un vi escumós de diverses anyades , amb un mínim de tres de diferents i que com a mínim, tinguin una presència del 15%; d'altra banda, es prohibiran les ampolles en punta; i tots els cellers que facin vi escumós de la DO Penedès hauran d'elaborar com a mínim el 75% dels vins base, a diferència de l'actualitat en què n'hi havia prou amb un 51%.

Francesc Olivella, director de la DO Penedès, comenta que els canvis s'han aprovat per plenari i que en faran més difusió en el marc del nou Pla Estratègic de la Denominació d'Origen , que està previst es presenti entre els mesos de juny o juliol d'aquest 2021 i en el qual es donarà a conèixer una "perspectiva global i tots els canvis que afectin el funcionament de la DO".

Penedes

Font: Article de VADEVI, a elmon.cat. Vés-hi !

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation