La concentració de coure als sòls en les vinyes de Catalunya

La concentració de coure als sòls en les vinyes de Catalunya està per sota dels nivells que es consideren de risc.

Aquesta conclusió és fruit d'un estudi desenvolupat per l'INCAVI i el DARP per conèixer l'eficàcia de les sals de coure en vinyes ecològiques i els efectes sobre la sostenibilitat del sistema agrícola.

L'ús de les sals de coure pel control del míldiu de la vinya és encara imprescindible en condicions de cultiu ecològic. El seu ús, però, té aspectes negatius lligats a factors contaminants. Davant d'aquesta situació, hi ha un interès per part del sector en conèixer tots els aspectes lligats a l'ús d'aquest producte pel seu bon ús, tant en la seva eficàcia, com en els efectes sobre la sostenibilitat del sistema agrícola.

L'ús de compostos de coure està permès en la normativa europea de producció ecològica, tenint en compte restriccions en les dosis utilitzades. En condicions de forta presència de míldiu, que es dona especialment en anys de primaveres plujoses, aquesta restricció pot suposar un problema important pel control de la plaga. Per aquest motiu, des de l'INCAVI es va engegar un estudi per conèixer quina és la concentració real de coure en els sòls vitícoles de Catalunya per tal d'avaluar el seu potencial contaminant després d'un segle de tractaments antimíldiu i preveure possibles efectes nocius presents i futurs.

Els anys 2018 i 2019 es van obtenir mostres de diferents sòls de parcel·les de tot Catalunya i es van analitzar la concentració de coure i la seva evolució. Com a conclusions principals, la concentració de coure està molt per sota dels nivells que es consideren de risc. A més, es continuarà estudiant aquesta línia d'investigació per ampliar i reforçar conclusions.

Fitxa de recerca, resultats de la recerca: Contingut de coure en els sòls de vinya ecològica a les denominacions d'origen vitivinícoles. Vés-hi!

vinya

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation