FIVIN mostra amb evidència científica els efectes saludables del consum moderat de vi.

Mairena Martín Lopez, assesora científica de la Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición (FIVIN), va presentar el seu estudi sobre les propietats antioxidants del resveratrol enfront de malalties neurodegeneratives a la taula rodona "Beneficios para la salud de los productos agroalimentarios de Castilla-La Mancha".

El resveratrol, molècula present en el vi entre d'altres aliments, protegeix enfront de l'envelliment cel·lular, segons va explicar Mairena Martín, assessora científica de la Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición (FIVIN) al webinar "Salud y Alimentación". La trobada digital va tenir lloc dins dels Diàlegs Agroalimentaris que organitza periòdicament Cooperativas Agroalimentarias de Castilla-La Mancha, en col·laboració amb Globalcaja. Durant el seminari es van exposar els beneficis de el vi i altres aliments dins de la dieta mediterrània i es van ressaltar la qualitat dels productes agroalimentaris de la regió.

La benvinguda a la trobada en línia va ser a càrrec d'Ángel Villanfranca, president de Cooperativas Agroalimentarias d'Espanya i de Castilla-La Mancha, i al seu torn president de la Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE) i Elena Escobar, directora general de Alimentación de la Junta de Castilla-La Mancha. Després de l'exposició dels beneficis saludables de la Dieta Mediterrània a càrrec del Dr. Ramon Estruch, especialista en Medicina Interna de l'Hospital Clínic de Barcelona; es va donar pas a la taula rodona, composta per Mairena Martín López, assessora científica de la Fundación para la Investigación del Vino y la Nutrición (FIVIN); Teresa Pérez Millán, gerent de la Interprofessional de l'Oli d'Oliva, Ángela Rubio Moraga, professora i investigadora de la Universitat de Castella-la Manxa i el cuiner toledà Adolfo Muñoz on es van defensar els aliments que componen la dieta mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la humanitat per la UNESCO.

vi

El vi a la dieta Mediterrània

Amb relació a el paper de el vi dins de la dieta mediterrània, Mairena Martín, Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Castella-la Manxa, va exposar el paper que juga el resveratrol en les nostres cèl·lules quan pateixen d'estrès oxidatiu a causa de factors externs com la radiació, els colorants i conservants, la llum ultraviolada o el consum excessiu de greixos, entre altres causes. "L'organisme té defensa per aquest estrès i el nostre cos té alguns agents antioxidants naturals, però a causa de la gran exposició de factors ambientals que generen aquesta oxidació, necessitem ingerir en la dieta major nivell d'antioxidants. Aquesta oxidació genera fonamentalment efectes cancerígens i està relacionada amb malalties neurodegeneratives ", va explicar.

Els efectes antioxidants del resveratrol van ser la base del seu estudi elaborat en col·laboració amb les universitats Pompeu Fabra i Autònoma de Barcelona, ​​on es va observar que aquesta molècula, present en el vi, podria tenir un efecte neuroprotector enfront de malalties neurodegeneratives, com la d'Alzheimer . Les conclusions d'aquest estudi van ser publicades a la prestigiosa revista científica Free Radical Biology & Medicine. Martín també va advertir en el webinar que els efectes beneficiosos de el vi sempre han de ser considerats en un consum moderat. "És molt important consumir vi de manera moderada, perquè si ingerim una quantitat excessiva, augmentarà la ingesta d'alcohol i es bloquejarà l'efecte protector del resveratrol".

El Dr. Ramon Estruch també va lloar les propietats beneficioses de el vi. Ha ressaltat que "la dieta mediterrània ha estat reconeguda com una de les més saludables del món, fins i tot per països no mediterranis com els Estats Units. Dins d'aquest context, destaca especialment el paper de el vi, que s'engloba dins de la piràmide de la dieta mediterrània. Actualment sabem que un 20% dels efectes saludables de la dieta mediterrània cal atribuir-ho a un consum moderat de vi amb els àpats ". El consum moderat de vi té un paper fonamental en la dieta mediterrània i moltes de les seves propietats tenen un efecte beneficiós per a l'organisme.

Consum moderat

És important assenyalar que encara que nombrosos estudis demostren els beneficis per a la salut del consum moderat de vi, la majoria dels investigadors adverteix que això no és suficient motiu perquè algú que no beu comenci a fer-ho per motius de salut. De fet, la recomanació general dels científics sol ser preventiva advertint que els beneficis per a la salut de el vi en un estudi en particular, no garanteix que els no bevedors o abstemis hagin de començar a gaudir d'una copa a el dia per millorar la seva salut.

A més, qualsevol estudi sobre el vi i la salut no reemplaça el consell mèdic d'un professional. Les persones, independentment de si pateixen qualsevol malaltia, han de consultar amb el seu metge abans de prendre decisions sobre el consum per la seva salut.

fivin

Font de l'article: Fivin.com - FIVIN News, febrer 2021. Vés-hi!

Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation