III Jornades Científic-tècniques de teledetecció i agricultura de precisió

02/03
2021
III Jornades Científic-tècniques de teledetecció i agricultura de precisió, dimarts dia 2 de març. Jornada en línia.
Presentació

En les últimes dues dècades, i gràcies a la disponibilitat de noves tecnologies geoespacials i de la informació, han estat molts els avenços en l'agricultura per poder fer realitat un maneig de precisió de les explotacions agràries, optimitzant l'ús dels diversos inputs (fertilitzants, fitosanitaris, aigua). La teledetecció es presenta com una eina útil que aporta informació espacial i temporal de les nostres explotacions, la qual pot utilitzar-se per dur a terme un maneig més eficient. No obstant això, és important ser coneixedors de les seves limitacions i alhora de moltes incerteses que actualment podem trobar en l'adaptació d'aquestes tecnologies en el sector agrícola. En aquesta 3a edició de les jornades hem volgut centrar-nos en mostrar els avanços cientificotècnics més recents en l'ús de la teledetecció en l'agricultura. En ella, es tractaran temes relacionats amb la caracterització de les plantacions de fruiters, la fertilització de cultius, la detecció de males herbes i de símptomes provocats per unes de les malalties més greus que amenacen els ametllers, com és el cas de la Xylella fastidiosa. A més, es presentaran els avenços més innovadors en l'ús d'imatges per satèl·lit i aèries per determinar els consums d'aigua dels cultius i en base a ells poder identificar les varietats més tolerants a l'escassetat d'aigua.

Programa

9.00 h Entrada a la plataforma virtual

9.15 h Presentació jornada Sr. Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP. Sr. Josep Usall, director general de l'IRTA.

9.30 h Aplicacions de la teledetecció en la caracterització de fruiters i en la fertilització de cultius extensius Sr. José Antonio Martínez Casasnovas, GRAP-UdL.

10.00 h Detecció precoç de males herbes i utilitat dels UAV: estat actual i perspectives Sra. Francisca López Granados, Imaping-IAS-CSIC.

10.30 h Potencialitat de l'ús d'imatges per satèl·lit per la quantificació de l'estat dels cultius per a la prescripció de béns: el cas de la fertilització nitrogenada Sr. Héctor Nieto, Complutig, Universitat d'Alcalà d'Henares.

11.00 h Descans

11.10 h Aplicacions de teledetecció per al fenotipat dels cultius arboris Sr. Joaquim Bellvert, IRTA.

11.35 h Estat actual de l'ús d'imatges de satèl·lit per estimar la evapotranspiració dels cultius Sr. Christian Jofre, IRTA.

12.00 h Potencialitat de Sentinel-1 i radar per estimar la humitat superficial en el sòl Sra. Maria José Escorihuela, Isardsat.

12.25 h Ús de “machine learning” per a la detecció precoç de Xylella fastidiosa en ametllers mitjançant l'ús de sensors hiperespectrals i tèrmics Sr. Carlos Camino, JRC/ISPRA, Comissió Europea.

12.55 h Incorporació de la teledetecció en models de cultius: cas d'estudi en patata (en anglès) Sr. James Taylor, INRAE.

13.25 h Discussió

13.45 h Final de la jornada

Aquesta jornada es realitzarà en línia. Si esteu interessats en seguir-la us hi podeu inscriure a través de l'enllaç que figura a la part inferior d'aquest programa. Un dia abans de la sessió ens posarem en contacte amb vosaltres per enviar-vos l'enllaç des d'on podreu participar a la jornada.

La jornada és gratuïta, però cal inscriure's prèviament a través de l'enllaç: INSCRIPCIÓ_JORNADA

Per a més informació, podeu contactar amb l'IRTA: Sra. Montse Palau (A/e: montserrat.palau@irta.cat)

La informació indicada no exiteix o no té privilegis per veure-la.
Associació Catalana d’Enòlegs - Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya
Centre Àgora · Polígon Domenys II · Plaça Àgora, 1  · 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona) · Tel. 93 891 2550 · Fax 93 891 2550
facebooktwitterlinkedinslideshareWine Moderation